Syv fejl i kropssproget, som koster dig jobbet

De syv mest almindelige fejl i kropssproget under jobsamtaler:

1. Manglende øjenkontakt
Problemet er, at det får dig til at fremstå usikker og mistænkelig, hvis du ikke ser andre mennesker i øjnene. Imidlertid er det en naturlig følelse af kigge væk, hvis vi føler, at nogen betragter os intenst. Og det kan man jo let komme til under et jobinterview, hvis arbejdsgiveren konstant søger øjenkontakt.

Vær bevidst om den naturlige trang til at kigge væk og hold øjenkontakten. Hvis du normalt har svært ved øjenkontakt, så øv dig i hverdagen.

2. Nervøse bevægelser
Det virker beroligende at røre ved sig selv, når man føler sig stresset. Problemet er, at det samtidig sender underbevidste signaler om, at man mangler selvtillid og er dårligt forberedt.

Hold dine hænder i ro ved for eksempel af folde dem på bordet foran dig.

3. Manglende smil
Smil smitter - det er videnskabeligt bevist, og manglende smil får dig til at fremstår trist eller uvenlig.

Tving dig selv til at smile meget i timerne før du skal til jobsamtalen. Det er samtidig med til at lette din naturlige nervøsitet og sænke dit blodtryk.

4. For svagt håndtryk
Et fast håndtryk giver indtryk af, at du er kompetent og tillidsvækkende. Et svagt håndtryk derimod sender signaler om manglende tillid og engagement.

Øv dig med en ven, hvis du har tendens til at være for vag i dit håndtryk.

5. Duknakkethed
Ifølge Den danske Ordbog er at dukke nakken synonymt med at "optræde ydmygt, skamfuldt eller kuet; acceptere noget uden diskussion". Altså det stik modsatte af at optræde kraftfuld, med selvtillid og at møde problemerne med rank ryg. Er du rundrygget risikerer du med andre ord, at arbejdsgiveren opfatter dig som veg og tilbageholdende, og det styrker ikke dit kandidatur.

Væn dig til at sidde med fødderne solidt plantet i gulvet, skub bagdelen tilbage i sædet og ret ryggen. Læg gerne din arm på armlænet for at holde din positur.

6. Krydsede arme
Det er en naturlig reaktion på nervøsitet og pres at man krydser armene foran sig. Problemet er, at det opfattes som et udtryk for usikkerhed, fjendtlighed og manglende vilje til at lære nyt.

Øv dig i at undgå at krydse armene. Læg eventuelt den ene i dit skød og den anden på bordet, så du kan gestikulere naturligt.

7. Overdreven nikken
Vi nikker til det, som andre fortæller os, for at forsikre dem om, at vi er enige. Og det vil du sikkert have tendens til at gøre endnu mere, når du sidder til et jobinterview og gerne vil virke positiv og opmærksom. Problemet er imidlertid, at hvis nikkeriet overdrives, opfattes du som om du ikke helt forstå det, der bliver sagt, eller ikke rigtigt hører efter. Du fremstår som om, at du ville acceptere hvad som helst helt ukritisk.

Vær bevidst om, hvor meget du nikker, og husk, at hvis du ikke forstår det, der bliver sagt, er det ok at spørge.

Kilde: karriere.jobfinder.dk

Se eksperternes bud på, hvordan du bliver klar til jobsamtalen

Gode råd til jobsamtalen - Læs mere HER

LinkedIn 1:1 workshop

Deltag på vores LinkedIn 1:1 Workshop og få en skarp og søgbar LinkedIn profil

Læs mere HER