Netværk: Sådan kommer du i gang

Rigtig mange har svært ved at komme i gang med at skabe et professionelt netværk. Hvad er et netværk, og hvad har man at byde ind med, hvis man står mellem job? Pernille F. Kristensen, der er karriererådgiver i DJ, giver her sit bud på, hvordan du kan gøre dit netværk frugtbart – og på sigt finde dit næste job gennem netværk.

Hvorfor skal man netværke?
Det er ganske simpelt: Fordi rigtig mange jobs i dag opstår gennem netværk. Ifølge Danmarks Statistik, startede 555.000 danske nyuddannede sidste år i nyt job – af dem fandt 183.000 jobbet via deres netværk. Og det er egentlig ikke så underligt for det er afsindigt dyrt at ansætte forkert. Af samme grund, vælger mange arbejdsgivere at ansætte en de kender, eller har fået anbefalet. Når man ansætter en, man kender eller har fået anbefalet virker risikoen ganske enkelt mindre.

Kommunikationsbranchen er præget af stærk netværksdannelse. Det bliver derfor ekstra vigtigt at sørge for, at få kommunikeret sine karrieremål ud i netværket. Kan dit netværk ikke hjælpe dig direkte med at opnå dine mål, kender de garanteret nogen, der kan.

Hvem er mit netværk?
Dit netværk er alle dine bekendte og deres bekendte. Det er en god idé at kortlægge dit netværk: Hvem kender du og hvem kender de? Dit netværk er alt fra gamle skolekammerater eller kollegaer, til dine venner på Facebook og naboen. Sørg for at få skabt dig et overblik, så du bedst muligt kan overskue, hvem du har brug for at komme i kontakt med i forskellige professionelle relationer.

Stil dig selv spørgsmålene: Hvilke adgange, interesser og mål har personerne i mit netværk? Og kender personerne i mit netværk mine mål? Lav gerne en netværkslogbog, hvor du beskriver, hvem du vil i kontakt med og hvorfor. Sørg for at notere dig, hvornår I sidst var i kontakt, og hvornår du eventuelt kan kontakte personen igen.

Hvordan netværker man helt konkret?
At netværke handler om at dele og give: Informationer, tjenester, adgange og viden. Betragt netværket som en gaveøkonomi, hvor du giver og modtager. Giv ud af gaver såsom opmærksomhed, links, billeder og anbefalinger, til alt lige fra en god bog, til en god restaurant. Vær i øjenhøjde med dem du netværker med, og stil dig til rådighed. Hvis nogen beder dig om hjælp – så hjælp dem. Det skaber sammenhold at give gaver, og du forstærker nærheden i dit netværk, ved at arbejde ud fra denne tankegang. Information, viden og opmærksomhed er den sociale møntfod. Når du giver, bliver du set.

Hvordan netværker jeg effektivt?
Det kan være svært at begynde med at netværke, hvis du ikke har gjort dig klart, hvad målet med det er. Vær specifik, når du kontakter dit netværk. Vær præcis med, hvad du ønsker dig. Er du specifik, er det lettere for dit netværk at hjælpe dig. Hvis dit mål er at få et nyt job, må du formidle, hvilket job du ønsker dig. Det giver sjældent pote at skyde med spredehagl.

Vælg alibier, når du kontakter dit netværk: Hvorfor kontakter du dem? Sørg ligeledes for at overveje hvilken kontaktform, der er mest naturlig i jeres relation – er det telefon, mail, kaffe eller noget helt fjerde? Og allervigtigst: Når du har været i kontakt med folk i dit netværk, så husk at følge op.

Hvis dit netværket skal have værdi, skal du være villig til at investere tid i det. Dit netværk er din mulighed for, hele tiden at dreje din karriere i den retning, du ønsker det. Plej dit netværk, og vær opmærksom på, hvad du selv kan bidrage med.

Hvordan udvider jeg mit netværk?
Det er en god ide at investere noget tid og energi i at udvide dit netværk løbende. Der findes efterhånden rigtig mange forskellige netværksgrupper og arrangementer, som er oplagte til netop dette. Find ud af hvad der passer dig bedst: Formelle netværk, såsom erfaringsgrupper, eller mere uformelle netværk. Er du mere til de uformelle netværk af mere social karakter, er det en god ide at opsøge disse via kollegaer – nye som gamle, venner, familie, naboer, nyere bekendtskaber, hobbyer, Facebook eller LinkedIn. Husk at være opsøgende og nysgerrig, det er det bedste udgangspunkt, for at udvide dit netværk.

Mine bedste råd til at netværk:

 Tag et tjek: Kender du dem, du kender godt nok? Kender du de rigtige mennesker, til at opnå det du ønsker? Hvor har du brug for at udvide dit netværk?

✔ Sørg for at være synlig i dit netværk

✔ Deltag kun i netværk med folk, du synes om

✔ Vær oprigtigt interesseret i relationerne

✔ Lad netværkets interesse komme før egen personlige gevinst

✔ Hav forstand på det, du taler om. Netværksmedlemmerne skal helst synes, at du er interessant og kvik

✔ Vær generøs i din hjælp til andre og und dem succes

✔ Husk at netværke, når du socialiserer

✔ Ved at dele ud af dit netværk, udvider du også dit eget

✔ Du kan godt være i flere netværk, men udlad at indgå i netværk med modsatrettede interesser

✔ Bevar fortroligheden i netværket

✔ Kom ud over barriererne – husk, at folk som regel gerne vil hjælpe

✔ Husk: Fordi du starter med at netværke strategisk, betyder det ikke nødvendigvis, at dit næste job kommer med det samme. Et netværk er en investering, som kan have stor betydning for resten af din karriere

Af Pernille F. Kristensen, Karriererådgiver i Dansk Journalistforbund