Netværk

Netværk giver ny viden og nye muligheder

At danne netværk er en aktivitet, der gør dig i stand til at få perspektiveret dine kompetencer og få vurderet din markedsværdi.

1. Hvad er din markedsværdi?

Du kan sparre med og spejle dig i dit netværk. Hvilke muligheder har jeg, og hvordan udnytter jeg dem bedst?

2. Kender du netværksetiketten?

De fleste af os vil som udgangspunkt godt hjælpe andre, hvis vi kan. Og det er med den tilgang, du skal gå ind i et netværk – hjælp og få hjælp af andre. Og så skal du holde dit netværk ved lige ved løbende at bidrage og kvittere for den hjælp og viden, du får.

3. Er du sammen med ”konkolleger”?

Du skal ikke brænde nogen broer bag dig. Du har brug for at værne om dit ry og rygte. I et netværk deler du ikke bare de positive, men også de negative historier. Derfor skal du se et netværk som en professionel relation, hvor du ikke deler alt med fx folk fra konkurrerende firmaer. Populært kaldet ”konkolleger”. Du skal stikke fingeren i jorden og vide, hvad du kan sige og endnu vigtigere ikke kan sige.

4. Kan jeg netværke mig direkte til et job?

Folk får job via netværk. Men det er sjældent den direkte vej til et job. Tænk som udgangspunkt, at netværk er et skridt på vejen til job. Det giver adgang til viden, kompetencer og muligheder. Du kan fx spørge i dit netværk, om nogen kender til en bestemt virksomhed, eller du kan fortælle dit netværk, at du er interesseret i job som det ene eller det andet. Jo mere konkret du er, jo nemmere har dit netværk ved at hjælpe dig videre.

5. Har du et visitkort?

Du skal hele tiden have dine redskaber klar. Du skal have visitkort, som du kan dele ud af, du skal have styr på dine referencer, og du skal have et godt cv, som du kan sende videre.

6. Vil du være mønsterbryder?

Danmark er bagud, når det handler om både at danne netværk og at være medlem af forskellige faglige sammenslutninger. I dansk kultur skilter vi ikke alt for meget over for omverdenen med, hvad vi kan. DM og MA har gennem flere år arbejdet meget for at få dannet flere netværk. Det gælder både større faglige netværk, som typisk er brancherelaterede, og mindre medlemsdrevne netværk. Du kan få meget mere at vide og tilmelde dig netværk ved at kontakte DM og MA.

Kilde:  Karrierechef i DM, Annette Schmidt Højby

Du skal undgå …

– at tro netværk kommer af sig selv.
– at tro netværk passer sig selv.
– at forveksle et professionelt netværk med et privat netværk.

Netværk er den bedste vej til nyt job

Hvis du mangler et job, så kan det bedst betale sig at trække på dine venner og bekendte.

I byggebranchen for eksempel skaffer ni ud af ti håndværkere deres job gennem netværk.

Syv ud af ti ansatte inden for handel og transport og industri brugte også netværket til at få en fod inden for i virksomheden.

Det viser den nyeste arbejdskraftundersøgelse fra Danmarks Statistik.

Unge netværker mere
Flere unge end ældre hiver fat i en ven eller bekendt for at høre om jobmuligheder.

Generelt er jobsøgningen ved hjælp af netværk mest udbredt hos 15-29-årige.

Kun hver femte af de unge venter på, at jobbet bliver slået op.

Og så er der forskel på, hvor i landet du bor.

Midtjyderne er bedst til at udnytte deres netværk, mens de fleste nyansatte i Region Hovedstaden bruger jobannoncer.

Sådan bliver du god til at netværke

1. Nedskriv et mål
Nedskriv et mål, som du vil bruge dit netværk til at opnå. Uden et mål kan du heller ikke vide, hvem der er vigtige i dit netværk.

2. Organiser dit netværk
Find ud af hvilke personer, der er vigtige for, at du når dit mål. Så ved du, hvem du skal pleje.

3. Gå uden om familien
De vigtige personer i dit netværk, er ikke dine venner og familie. De har for mange interesser i klemme og kan ikke være ærlige over for dig.

4. Lav en liste
Lav en liste med navne på alle dem, du kender. Så vil du opdage, at der er mange, som du gerne vil have kontakt med igen, fordi de kan hjælpe dig med at nå dit mål.

5. Giv tjenester
Netværk handler om at give. Hvis du giver tjenester, kan du også få dit netværk til at arbejde for dig, når du en dag mangler hjælp.

6. Find ud af, hvad dit netværk mangler
Find ud af, hvad de vigtige personer i dit netværk mangler. Hvis du ved, hvad de mangler er det nemmere at hjælpe dem.

7. Stil spørgsmål
Husk at stille mange hv-spørgsmål, som hvem, hvordan og hvor, når du omgiver dig med de vigtige mennesker i dit netværk. Så ved du nemlig, hvilken situation de står i, når du skal hjælpe dem.

8. Sig hvad du kan tilbyde
Formuler hvad du kan tilbyde, siden andre skal netværke med dig.

9. Tag kontakt 
Tag kontakt til dem, du gerne vil i netværk med. Hvis de kender dig, vil de ofte opfatte det som en kompliment, hvis du spørger, om de vil netværke.

10. Skift ud 
Dit liv og mål ændrer sig, og det gør dit netværk også. Derfor skal du også huske, at de vigtige personer i dit netværk sandsynligvis vil ændre sig hen af vejen.

Fem trick: Sådan netværker du dig til et nyt job på nettet

Den moderne jobkamp foregår i høj grad online.

Og når du i dag skal netværke dig til et nyt job, er det langt fra sikkert, at det indebærer, at du skal gå rundt og uddele dit visitkort.

I dag bør du også netværke og skabe personlige relationer til professionelle kontakter, når du er online.

Det mener den danske journalist og forfatter Abelone Glahn, der også afholder kurser i jobsøgning på nettet.


1. Tjek dit virtuelle håndtryk
Som
Computerworld tidligere har fortalt, vælger mange arbejdsgivere at tjekke jobansøgere på nettet, før de ansætter dem. Eksempelvis ved at lave google-søgninger på deres navn og tjekke deres Facebook-profiler.

Din tilstedeværelse på digitale medier kalder Abelone Glahn for dit virtuelle håndtryk. Det er at sammenligne med det første håndtryk i den fysiske verden. Det er her, hvor arbejdsgiveren vurderer og ser dig an første gang.

"Det er ligesom i den fysiske verden. Hvis du går til et møde, hvor du skal skabe kontakter, sørger du også for at se ordentlig ud. Det er det første, du skal tænke over - du skal se ordentlig ud på nettet," siger hun.

Dine profiler på sociale netværk som Facebook, Twitter og LinkedIn er højt  placeret, når dit navn bliver googlet. Derfor opfordrer Abelone Glahn til, at du sørger for, at dit cv på LinkedIn fremstår opdateret og pænt samtidig med, at du bør sørge for, at din Facebook-profil har de rette privacy-indstillinger.

2. Gør dig nyttig
En ting er dit førstehåndsindtryk. Noget andet er din adfærd, når du netværker på sociale medier. Ifølge Abelone Glahn er det helt afgørende, at du gør dig nyttig.

Det vil sige, at du i dine opdateringer skal bidrage med noget, som andre kan bruge, og det behøver ikke være noget, der direkte profilerer dig selv. Det kan eksempelvis blot være et link til en artikel, der er relevant for andre indenfor dit fagområde. 

"Men du skal ikke bare linke til den. Du skal forklare, hvorfor artiklen er spændende og relevant. Mange holder sig tilbage, fordi de tænker, at det ved folk sikkert i forvejen. Men det gør de ikke altid, og det er vigtigt, at man ikke er bange for at opdatere med de ting, som man finder interessante," siger Abelone Glahn.

3. Brug job-relaterede hashtags
LinkedIn er måske det mest kendte sociale netværk til jobsøgning. Men du kan også med fordel bruge Twitter og Facebook, hvis du vil holde øje med jobtilbud eller vil tilbyde din egen arbejdskraft.

Og ifølge Abelone Glahn virker det begge steder mest effektivt, hvis du anvender hashtags.

Hashtags er en slags emneord, og hvis du eksempelvis søger på det mest populære jobrelatede hashtag på Twitter,
#jobdk, vil du få en lang liste over personer og virksomheder, der linker til jobopslag eller kommer med input til jobsøgningen. På samme måde kan du med fordel også selv tagge dine jobrelaterede opslag med #jobdk.

Hold også øje med andre mere specifikke, men knap så udbredte hashtags. Det kan eksempelvis være #itjobdk.

4. Tilføj aldrig folk uden grund
Især på LinkedIn vælger nogle brugere at tilføje folk i flæng. Ikke fordi de kender de pågældende mennesker, men måske snarere fordi de ønsker at kende dem.

Ifølge Abelone Glahn er det helt okay at udvide sit netværk ved at tage kontakt til folk, som man ikke tidligere har haft kontakt til.

Men hun anbefaler kraftigt, at du altid tilføjer en kommentar til anmodningen, hvor du forklarer, hvem du er og, hvorfor I begge kan drage nytte af at have kontakt.

"Det er der desværre mange, der ikke gør. I øjeblikket har jeg 904 henvendelser og invitationer på min LinkedIn, og jeg vil tro, at de 600 af dem ikke er forsynet med en besked. Når jeg oplever det, så tænker jeg, at det er folk, som ikke kender LinkedIn og ikke ved, hvordan de skal bruge det. Måske har de bare inviteret mig, fordi de ved et uheld har klikket forkert? Hvis de vil mig noget, så må de skrive en besked til mig. Det andet er en smule uhøfligt," siger Abelone Glahn.

5. Mød folk fysisk
Det er super-effektivt at netværke på nettet, hvor du hurtigt og let kan få kontakt til en stor personkreds.

Men Abelone Glahn anbefaler, at du også tager initiativ til at møde folk i den fysiske verden, hvilket kan være med til at styrke de bånd, som du allerede har knyttet online.

"Det styrker altid relationen, når du mødes med nogen fysisk. Jeg er selv stor tilhænger af, at du også forsøger at opbygge et netværk, som du mødes med i den fysiske verden. Her i eftermiddag skal jeg eksempelvis selv mødes med et netværk, som vi har etableret online," siger hun.