Formålet med kompetenceafklaring er, at du får et opdateret overblik over, hvad du kan og, hvad kan du tilføre af værdi til en given virksomhed.
Ved at arbejde systematisk med de opgaver, du har løst i løbet af din uddannelse, i din karriere eller i din fritid, kan du få øje på sammenhængen imellem:
- dine faglige kvalifikationer: hvad har du lært i din uddannelse - hardcore kvalifikationer, f.eks. ingeniørmæssige, regnskabsmæssige, programmeringssprog (sæt selv dine egne kvalifikationer ind) o.s.v.
- Personlige kvalifikationer: DIG! hvad er det du er god til? Hvad er det der især kendetegner dig? F.eks. måske er du god til at lytte, god til at få idéer eller måske er du god til at sikre at alt er i orden.
- Generelle kvalifikationer: analysere problemstillinger, overskue store datamængder, forklare kompleks viden til andre der ikke har den faglige ballast du har. Og hvad du ellers har med dig fra dit liv.
Endvidere får du sat ord på resultater, som du har været med til at skabe, og kan i din jobsøgning holde fokus på de succeshistorier, du har med dig i bagagen.
Arbejdsgiverne vil have kompetente medarbejdere der kan skabe resultater!
Måske får du øje på nye jobmuligheder
Afklaring af dine kompetencer kan også være med til at åbne dine øjne for nye jobmuligheder. I processen bliver du måske mindet om, at nogle af de opgaver du har løst gjorde dig glad og gav god energi. Mens andre opgaver drænede dig for energi. Brug følelserne til at mærke efter, hvad du skal kigge efter i dit kommende job.
Så sæt ord på det, du kan, også på det, du måske opfatter som banalt, ligegyldigt og underforstået.