Undgå at uddanne dig ud i arbejdsløshed

Optimer dine jobmuligheder mens du studerer

For mange dimittender er titlen som nyuddannet lig med en periode på dagpenge. For selvom arbejdsløsheden generelt set er faldende, ser man bort fra det ekstraordinære 2020, så uddanner rigtig mange akademikere sig ud i arbejdsløshed. Det skyldes ikke mindst, at der er et stort overlap mellem mange universitetsuddannelser, og det gør, at rigtig mange nyuddannede kan meget af det samme. Og derfor er der mange, der søger de samme jobs.

Men netop det, at der er mange af ”de samme”, gør også, at du skal gøre en aktiv indsats for at blive en af de få. Du skal nemlig gøre en aktiv indsats for at optimere dine jobmuligheder, så du ikke bare er en af mange med samme forudsætninger. Du skal kunne skille dig ud fra mængden, og du skal være mere kvalificeret end de fleste.

Men hvordan gør du så det? Det handler i høj grad om, at du skal have dig en masse relevant erfaring, opbygge dit netværk, blive klogere på dine kompetencer og det, som arbejdsmarkedet efterspørger.

Det er nemlig dit netværk, der skal hjælpe dig med at åbne lukkede døre, og det er din erfaring og dine kompetencer, der skal hjælpe dig med at lande dit nye job. Og hvordan du får både netværk og erfaring, mens du studerer, kan du læse herunder.

Opbyg relevant erhvervserfaring mens du studerer

Hvis du vil stå bedre end mange af dine medstuderende, når du er færdig med at studere, skal du først og fremmest have dig en masse erfaring. Og den letteste – og bedste – måde at gøre det på, er ved at få dig et studiejob. Igennem et studiejob får du faktisk alt det, du skal bruge for at optimere dine fremtidige jobmuligheder. Du får erfaring, du opnår flere kompetencer, du bliver klogere på, hvad du kan bidrage med og er glad for at arbejde med, og så får du opbygget et netværk.

Men tilbage til erfaringen. Hvis du læser en kandidatuddannelse, så har du cirka fem år på universitetet. Der er altså rigtig meget tid, du ved siden af dit studie kan bruge til at opbygge relevant erhvervserfaring. Tænk, hvis du som nyuddannet kan skrive, at du er ”nyuddannet men ikke uerfaren”, fordi du har brugt to, tre eller fire år på et relevant studiejob. Det er en kæmpe gevinst for dine fremtidige jobmuligheder. Og det er noget, som arbejdsgivere vægter højt.

Din store mængde erfaring gør nemlig, at du er blevet meget skarpere på din egne færdigheder og kompetencer. Du har noget at bidrage med fra start af, og du har en indgående viden, som dem, der blot har brugt tid på studierne, slet ikke har. Dermed er du allerede foran mange i jobkøen.

Praktik er lige så vigtigt som studiejobbet

Hvis du ikke kan finde et studiejob i starten af din uddannelse, så husk, at du på et eller andet tidspunkt får mulighed for at komme i praktik. Dit praktikforløb er noget af det vigtigste, du får mulighed for på din uddannelse. Det er den største hjælp, universitetet stiller til rådighed for dig til at klargøre dig til livet efter studierne. Sørg for, at du kommer i praktik. Vigtigheden kan ikke understreges nok.

I et praktikforløb får du alle de fordele og alle de gevinster, du får ud af et studiejob. Erfaring, netværk og kompetencer.

Tilmed er der mulighed for, at du kan veksle dit praktikforløb til et studiejob, og måske – hvis du er heldig og dygtig – en fuldtidsstilling, når du er færdig. Og det er jo den ultimative optimering af dine jobmuligheder.

Så kom altid i praktik på din uddannelse, så mange gange du kan. Også selvom du har et studiejob i forvejen.

Derfor er dit netværk så vigtigt for dine fremtidige jobmuligheder

Har du erfaring, et godt CV og en god ansøgning, så er du langt. Du har allerede optimeret dine jobmuligheder. Men du kan gøre mere, og det kommer faktisk lidt af sig selv. Det er nemlig at opbygge et godt netværk.

Dit netværk kan du nemlig bruge til at komme frem i køen. Forestil dig, at du søger et job, du virkelig gerne vil have. Du kender ikke arbejdsgiveren, men du kender en, der kender vedkommende. Her kan du, takket være vores digitale verden, få hjælp af personen i dit netværk. Det kræver ganske vidst en rimelig relation til vedkommende, men du kan bede ham eller hende om at skrive eller kontakte din potentielle arbejdsgiver på LinkedIn. Sige, at du er god nok, og at arbejdsgiveren bør læse din ansøgning en ekstra gang.

Det handler bare om at få skabt lidt opmærksomhed omkring din person. Så skal din gode ansøgning og stærke profil nok gøre resten. Nemlig at få dig til jobsamtale og bevise, at du er den rette kandidat. Dét kan du bruge dit netværk til.

Du kan også selv blive prikket på skulderen af dit netværk, hvis nogen opdager en stilling, der passer lige til dig. Og her mener jeg stillinger, som ikke er slået op for alle. Stillinger, der kun er tilgængelige i netværket.

For at komme frem til dem, skal du have et bredt og godt netværk. Sådan er det. Og det får du kun, hvis du har gjort en aktiv indsats for at optimere dine jobmuligheder med et studiejob eller praktikforløb. Det er de færreste, der har brugt hele deres studietid på selve studiet, som har et relevant netværk, relevant erfaring og relevante kompetencer.

Så gør dig selv og dit fremtidige jeg en stor tjeneste: Optimer dine fremtidige jobmuligheder, mens du studerer.

Dette indlæg er skrevet af gæsteskribent, Frederik Fisker Wæhrens, der driver https://frauddannelsetiljob.dk/, og hjælper nyuddannede og studerende med at komme tættere på drømmejobbet.

Flere jobsøgnings-tips

Se mange flere jobsøgningstips HER

Jobsøgnings videoer

Se jobsøgningsvideoer HER