To eksperter afslører hvilke fordomme om jobsøgning, der rent faktisk holder.
Kvinder i den fødedygtige alder uden børn er mindre attraktive for virksomhederne. Det er umuligt at få et nyt job, når man er over 50 år. Og virksomheder ansætter ikke medarbejdere med mere end en times kørsel til arbejdspladsen.
Der findes mange fordomme, når det kommer til jobsøgning og rekruttering, men passer de egentlig?
Finans.dk har fået headhunter og partner i virksomheden Humantrust Peter Bang Fasting Bauer og karriererådgiver og chefkonsulent i Akademikernes A-kasse Ulrik Romme til at tage syv fordomme om jobsøgning under kærlig behandling.
Virksomhederne tør ikke ansætte kvinder i den fødedygtige alder, der endnu ikke har børn:
Selvom man nok næppe får en virksomhed til at indrømme, at de fravælger unge kvinder pga. risikoen for, at de skal på barsel, mener både Peter Bang Fasting Bauer og Ulrik Romme, at der er noget om udsagnet.
Det fylder i hvert fald hos både jobsøgende og virksomhederne. Især de mindre virksomheder er sårbare over for at skulle undvære en medarbejder i op til et år, og derfor betyder det mere hos dem. Men Peter Bang Fasting Bauer understreger, at han også ser virksomheder, der ansætter kvinder, som siger, at de allerede er gravide.
Man kan ikke skifte job, når man er fyldt 50:
Begge eksperter afviser klart denne fordom. Faktisk er ledigheden blandt akademikere over 50 år væsentligt lavere end akademikere i aldersgruppen 30-39 år. Og spørger man virksomhederne selv, er det kun 9 pct., der mener, at det er negativt, hvis en jobsøgende er over 55 år, viser en undersøgelse, som konsulenthuset Ballisager har lavet.
»Det handler udelukkende om, hvilken tilgang man har til jobsøgningen. Hvis du agerer som en, der ikke er færdig på arbejdsmarkedet, har du alle muligheder,« siger Peter Bang Fatsing Bauer.
Man skal kunne opfylde alle kravene i et stillingsopslag for at søge jobbet:
Fordommen møder de begge især hos kvinderne. Men hverken headhunteren eller karriererådgiveren mener, at der er særlig meget sandhed i den. Det er vigtigere, at motivationen er der til at kaste sig ud i de opgaver, som står oplistet, og så hjælper det, hvis man brænder for at lære det, som man ikke kan endnu.
Når Peter Bang Fasting Bauer udvælger kandidater til de virksomheder, han arbejder for, handler 70 pct. om personlighed og indstilling, mens de sidste 30 pct. er faglighed. For de fleste kan lære de faglige ting, som de ikke allerede kan, mens personligheden er svær at ændre på.
Han understreger dog, at der selvfølgelig forskel på, hvor meget fagligheden betyder, alt efter om man søger en salgselev eller en atomfysiker.
Man får aldrig et job uden erfaring:
Som karriererådgiver holder Ulrik Romme bl.a. oplæg for nyuddannede om jobsøgning, og her møder han ofte fordommen om, at erfaring er nødvendig.
»Men hvis det var sandt, ville ingen dimittender nogensinde få job,« siger han.
En smule sandhed er der dog i fordommen. Se bare på ledighedstallene, som er væsentligt højere for de nyuddannede, og det er nemmere for nyuddannede at få job, hvis de har relevant studiejoberfaring. Erfaring betyder noget, men alle er kommet i gang på et tidspunkt, så umuligt er det ikke.
Det kan ikke betale sig at bruge netværket til at søge stillinger i det offentlige, fordi alle stillinger skal slås op:
Den fordom er ifølge Ulrik Romme »lodret forkert.« Han har masser af eksempler på, at det også i det offentlige er en fordel at bruge sit netværk. Dit netværk kan være med til at sørge for, at din ansøgning bliver læst ekstra grundigt, og at du bliver kaldt til samtale.
Virksomhederne ansætter ikke medarbejdere, der skal pendle langt:
Eksperterne er enige med fordommen så langt, at mange virksomheder er kritiske over for at ansætte medarbejdere, der har meget langt på arbejde. Problemet ligger i, at der er stor risiko for, at så snart de får tilbudt noget andet tættere på deres hjem, så skifter de job.
Søger man et job langt fra ens bopæl, er det derfor væsentligt at gøre opmærksom på det, hvis man er villig til at flytte.
En ukendt uddannelse afskrækker virksomhederne:
Især nyuddannede akademikere med nye typer uddannelser er bange for, at virksomhederne vælger dem fra, fordi de ikke ved, hvad deres uddannelse består af.
Men ifølge Ulrik Romme handler det bare om at beskrive, hvad de kan med uddannelsen.
Peter Bang Fasting Bauer understreger, at når man skriver ansøgninger og laver CV, skal man huske, at vedkommende, der læser ansøgningen, måske ikke har samme faglige baggrund, som man selv har. Derfor er altid en god idé at fortælle, hvad ens uddannelse består af, og hvad man kan med den.
Kilde: Michelle Hansen Akademikernes Centralorganisation