Hvordan ved jeg, hvis det går godt under et interview?

Når det kommer til interviews får du sjælden at vide, hvor godt du har gjort fra dig.

Hvis du får jobbet forudsætter du selvfølgelig at interviewet gik godt, men i de tilfælde du ikke fik jobbet ville det være til stor hjælp at vide, hvis der var noget, du havde, kunne have gjort bedre, for at undgå de samme fejltagelser til næste interview.

Alment 

De fleste opfattelser om kandidaten formes under interviewets første minutter (derfor er det også svært at gøre et nyt første indtryk).

Hvis et interview er kortere end planeret er det generelt set ikke et godt tegn. Hvis interviewet er længere end planeret og samtalen flyder godt mellem dig og intervieweren, så er det et godt tegn.

Mange interviews befinder sig i gråzonen mellem direkte god og direkte dårlig, men med lidt sundt fornuft og objektivitet kan du begynde at vurdere – og forbedre – din egen præstation. Under alle interviews er der mange tegn der giver dig en indikation på hvor godt det går – så det er smart at være opmærksom på dem.

Tyd tegn og spor
Naturligvis vil du gøre et godt indtryk og en god start er at observere interviewerens reaktioner.

Tager intervieweren notater og følger op på det, du siger? Hvis han eller hun noterer er det generelt set et godt tegn, da dette sandsynligvis vil bruges som underlag for videre diskussioner.

Prøver intervieweren at lære mere om dig? Dette kan virke skræmmende, men viser at arbejdsgiveren ikke kun vil gennemføre interviewet for interviewet egen skyld.

Vær også bevidst om de negative signaler. Hvis intervieweren ikke tager notater eller følger op på dine svar kan det betyde at du ikke lykkes med at engagere personen. Men, tænk også på at det er langt fra alle interviewere der er perfekte – uanset hvor dårligt et interview går, så gør den, der hele tiden ser på sit ur eller sin telefon ikke et godt arbejde.

Spørgsmål og samtale
At tale om dig selv er hvad et interview handler om, men du er nødt til at få intervieweren med dig. Vær sikker på dette ved at føre en dialog og ikke en monolog. Generelt så går interviewet godt hvis der er en dialog mellem dig og den person der interviewer dig.

I stedet for at dit interview bliver til en liste med spørgsmål og svar, bliver det i stedet en samtale. Hvis det bliver et naturligt, jævnt og entusiastisk udbytte af information betyder det at begge sider er interesserede. Samtalen kan handle om tidligere resultater, ambitioner eller den ledige stilling – hovedsagen er at du er engagerende, og ikke kun sidder og svarer på spørgsmål.

Et par hurtige tip

1.    Opmuntring?
Selvom du er genert eller uerfaren så opmuntrer en god interviewer dig til at tale og uddybe yderligere. Dette er et godt tegn.

2.    Stillede du spørgsmål?
Hvis du virkelig er interesseret af stillingen forventes du naturligvis at stille spørgsmål. Bliver du opmuntret til det? At opmuntres til at stille spørgsmål er en del af de fleste jobinterviews og en del af processen.

3.    Fik du spørgsmål om hvornår du kan begynde? 
Det er et godt tegn hvis intervieweren spørger om hvornår du kan begynde. Dette er meget vigtigt for den, der ansætter og ville ikke blive stillet hvis du ikke var en interessant kandidat.

4.    Intervieweren ”sælger”
Jo mere intervieweren taler om hvad der sker i virksomheden og hvordan du vil passe ind, jo bedre. Det betyder at de sælger stillingen til dig og potentielt kan se dig som den, de vil have.

Til sidst
Det er åbenbart, at jo mere erfaring du har fra interviewer, jo bedre bliver vurderingen af din præstation. Som du kan se på ovenstående punkter, findes alle tegn og hvis du vil kan du blive vældig metodisk i din vurdering, f.eks. ved at sætte points og give dig selv en karakter efter hvert interview, og derefter forbedre, det, der er brug for.

Kilde: http://karriereradgivning.monster.dk