Hvad siger du når du ringer til virksomheden?

En kort guide du kan bruge, når du vil ringe uopfordret til virksomheder

FORBEREDELSE

Orienter dig hurtigt på virksomhedens hjemmeside, så du ved, hvad de laver, deres historie, og hvem du skal tale med. Optimer din indsats ved at ringe til flere virksomheder inden for samme branche og/eller ring til underleverandører/konkurrenter til virksomhed, der søger en som dig - det den virksomhed efterspørger, står konkurrenten/underleverandøren nok også og mangler og det giver dig et indblik i branchens udfordringer.

FORBI TELEFONSLUSEN

Goddag, du taler med XXX kan jeg komme til at tale med den der er ansvarlig for ansættelser hos jer?

Eller spørg efter den afdeling, hvor du kan se dig selv arbejde.

Hvis du ikke kan få fat i den rette, så få så mange informationer ud af receptionisten som muligt Hvad hedder vedkommende XX? Hvornår vil det være bedst at træffe XX? Er der et mobilnummer? Hvor mange ansatte er der egentlig i virksomheden – har I allerede ansat akademikere? Hvem står for virksomhedens markedsføring? 

NÅR DU ER KOMMET FREM TIL DEN DER ANSÆTTER

Jeg ringer til jer, fordi jeg i øjeblikket er ved at kontakte virksomheder inden for YY branche, da jeg er meget interesseret i branchen og håber at få større viden om de muligheder og udfordringer branchen står over for.

eller

Jeg ringer til jer, fordi jeg fra flere undersøgelser ved, at det at ansætte højtuddannede kan skabe vækst i virksomheder som jeres. Nogle af de muligheder kunne jeg rigtig godt tænke mig at vende med jer.

eller

Når jeg ringer til jer, er det fordi jeg har været inde på jeres hjemmeside og der kan jeg jo se, at I er en virksomhed, der har gang i rigtig mange spændende ting. Jeg arbejder selv med XYX - men jeg har brug for nogle sparringspartnere for at få ideer til, hvordan jeg kan bruge det netop i jeres branche. Derfor ville det være dejligt, hvis I ville bruge bare ½ time på et møde med mig.

Eller smigr og hav en konkret anledning

Jeg ringer til jer, da jeg har fulgt virksomhedens udvikling og er meget imponeret over jer. Med den nye lovgivningen kan jeg forestille mig, at I får behov for nogle nye kompetencer.

INDVENDINGER

Hvis vedkommende siger,

  • at han ikke har tid, kan du gribe anledningen og sig Det er netop derfor jeg ringer, jeg kan give dig mere tid
  • det passer dårligt lige nu, så spørg hvornår det så passer, at du ringer
  • at det ikke er noget, der har deres interessere, så sig Hvad skulle der til for at det var interessant for jer? Eller Hvad er det da, der optager jer lige nu?  

Kilde: Djøf

 

Skal du ringe og stille spørgsmål til stillingsopslaget?

JA! Men du skal ikke spilde nogens tid. Med nogle få, kvalificerede spørgsmål viser du interesse for jobbet, og får gode input til, hvad du skal skrive i din målrettede ansøgning. Et opkald drejer sig ikke om, at du skal 'sælge' dig selv i telefonen med en elevatortale eller lignede. Det skal du gøre i den ansøgning, du sender efter telefonsamtalen. Dine gode spørgsmål skal vise din nysgerrighed over for jobbet og afklare for dig, om det er det rigtige match. Spørgsmålene vil ofte også hjælpe den ansættende part med at blive klogere på jobbet, afdelingen og ønsker til den kommende kollega. Kort sagt: Opkaldet skal give viden.

Her er nogle bud på spørgsmål, der kan bruges. Vælg de tre, som passer bedst til det stillingsopslag, du er blevet forelsket i.

Indledning: Hej .....! I har slået en meget spændende stilling op, som matcher det jeg søger. For at kunne sende en kvalificeret og målrettet ansøgning, vil jeg gerne have lov at stille dig tre konkrete spørgsmål. Har du et par minutter til det? 

  • Ud fra de opgaver I beskriver i stillingsopslaget, hvilke tre er så de vigtigste jeg skal løse, hvis jeg starter i morgen?
  • Når jeg har arbejdet her i tre måneder, hvad er så det vigtigste jeg har opnået?
  • Hvilke vigtige opgaver efterlader min forgænger, som der hurtigt skal følges op på?
  • Hvilke opgaver er der fokus på i det team, jeg bliver en del af? 
  • I stillingsopslaget er der en liste med en række kompetencer, som I forventer jeres kommende kollega skal besidde. Hvilke tre er vigtigst?
  • Er der nogen kompetencer, der mangler i det team jeg bliver en del af?
  • Hvilke personlige egenskaber er de væsentligste jeg skal besidde for at harmonere godt med mine kollegaer?

Vælg de spørgsmål, der passer dig bedst. Formuler dem på din egen måde, skriv dem ned, og sig dem højt 3-4 gange. Rejs dig op og ring. Gerne så hurtigt som muligt efter stillingen er slået op. Du vil helst ikke være nummer 37 der ringer!

Det vigtigste er: Stil dit spørgsmål, og lyt, lyt og lyt! Afbryd aldrig, stil eventuelt uddybende spørgsmål, og lyt igen. Det vigtige er, hvad du hører, ikke hvad du får sagt!

Når du har fået svar på dine spørgsmål, runder du hurtigt af. Din sidste kommentar kunne være noget i retning af: 'Tusind tak for din tid, du har givet mig mange kvalificerede elementer til min ansøgning, det er jeg glad for. Jeg glæder mig til at sende dig min ansøgning på mandag kl. 12.00, og mit navn er som sagt Ricki Nielsen.

Kilde: Ricki Nielsen Personal Branding Specialist