Hjælp til ansøgningen

10 gode råd til ansøgning

1. Forberedelse betaler sig

Inden du går i gang med at skrive ansøgningen, er det vigtigt, at du har været grundig med forberedelsen. Det er der flere gode grunde til. For det første giver det dig et kvalificeret beslutningsgrundlag for, om du vil søge stillingen eller ej. For det andet vil det være væsentligt lettere for dig at forholde dig konstruktivt og fremadrettet til stillingen og virksomheden. Læs om virksomheden, og tjek dit netværk eksempelvis via Ofir.dk’s LinkedIn applikation.

 

2. Tilpas dit sprog til modtageren, når du skriver din ansøgning

Din ansøgning skal naturligvis være velformuleret, og sproget og tonen må meget gerne svare til formen i stillingsannoncen - hvis den er uformel, bør din ansøgning også være det. Der er forskel på, om du søger job hos et reklamebureau eller i en offentlig administration. Sæt dig i læserens sted og tilpas dit sprog derefter.

 

3. Skriv ikke for langt

Fat dig i korthed. En ansøgning er sjældent meget mere end 1 side. Tænk på, at du ofte kommer til ligge i en bunke med mange ansøgninger, så arbejdsgiveren skal hurtigt kunne danne sig et overblik over, hvem du er.

 

4. Undgå standardansøgninger - gør din ansøgning personlig

Undgå standardansøgninger - de er lette at gennemskue for arbejdsgiveren og er ofte diskvalificerende, fordi de ikke reflekterer på arbejdsgiverens specifikke jobannonce og mangler personlighed. Giv ansøgningen dit personlige præg, så den skiller sig lidt ud fra stakken af ansøgninger. Dvs. vær tro mod din stil, både i sprog og form.

 

5. Sammenhold dine kvalifikationer i forhold til annoncens krav

Arbejdsgiveren vil vide, om du matcher de krav, de efterspørger. En god ansøgning forholder sig aktivt og konkret til de krav, der stilles, så konkretiser så meget som muligt. Vælger du at skrive om din uddannelse og dine studiejobs, skal du skrive, hvad de har gjort dig i stand til. Du skal ikke forvente, at arbejdsgiveren ved det. Oversæt dine kvalifikationer til et sprog, som arbejdsgiveren kan forstå. Undgå at gentage dit CV, men udvælg nøje 1 til 2 helt relevante erfaringer der responderer på annoncens krav.

 

6. Motiver din ansøgning

Begrund i din ansøgning, hvorfor du søger stillingen, hvad kan du tilbyde, og hvad er din vision for jobbet - arbejdsgiveren skal have indtryk af, at du brænder for stillingen, og at det lige netop er din arbejdskraft, der er brug for.

 

7. Vedlæg kun relevante bilag

Bilag er typisk dit CV samt dokumentation for de ting, du har skrevet om i ansøgningen og CV'et - fx eksamensbeviser, udtalelser eller jobbeskrivelser fra dine tidligere jobs. Der er stor forskel på, hvad de personaleansvarlige vil have af bilag. Af de fleste jobannoncer fremgår det, hvad der skal fremsendes af bilag og ofte er CV’et nok.

 

8. Lad andre gennemlæse din ansøgning

Få andre til at læse dine ansøgninger igennem og komme med konstruktiv input og forslag til, hvordan formuleringer og indhold kan forbedres. Få også andre til at læse korrektur, inden du sender den færdige ansøgning af sted, så du undgår stavefejl eller lignende.

 

9. Få inspiration

Hænger du lidt fast i forhold til at komme i gang med din ansøgning, kan du sagtens hente inspiration fra
andre personer eller andre ansøgninger. Få her eksempler på både opfordrede og uopfordrede ansøgninger.

 

10. Formalia skal være i orden

Sørg for at have formalia i orden, dvs. overhold ansøgningsfristen, husk rigtige adresser for afsender og modtager og husk dato.

Kilde: Aarhus universitets hjemmeside

Hvad efterspørger virksomheden?

Det kan være meget forskelligt, hvilke kvaliteter de forskellige virksomheder forventer hos deres kommende medarbejdere. Det svinger oftest lige så meget som jobindholdet. Derfor bør du øve dig i at matche dine kompetencer med dét, som virksomheden efterspørger. Og er der tale om en uopfordret ansøgning, er det vigtigt, at du har en god forestilling om, hvilke kompetencer virksomheden kan have brug for.

 

Hvad kan du tilbyde virksomheden?

Det er yderst vigtigt, at læseren hurtigt kan få et overblik over, hvorfor du søger, hvad du kan tilbyde virksomheden, og hvorfor det er dig, der skal have jobbet frem for den næste ansøger i bunken. Derfor bør du overveje, hvilke informationer der kan skille dig ud fra mængden og sende dig videre til en samtale.

Ud over alle de gode argumenter for, hvorfor du er den rette medarbejder, bør du sikre dig, at ansøgningen er spændende læsning for din modtager, så vedkommende får lyst til at lære dig bedre at kende ved en personlig samtale.

Lad ansøgningen afspejle dig

Der er ingen grund til at finde fremmedordbogen frem for at skrive en god ansøgning. Snarere tværtimod!

Brug aldrig ord eller sætninger, som du normalt ikke ville bruge. Skriv din ansøgning, så den afspejler den person, du er, og juster sproget, så det passer til den virksomhed, du søger arbejde i.

Søger du for eksempel en stilling, hvor du skal være kreativ og dygtig til at formulere dig, er det ikke nok at skrive, at du er kreativ, hvis din ansøgning ikke afspejler kreativiteten. Du er nødt til at vise i din ansøgning, at du også mestrer de spændende og levende formuleringer. Samtidig bør du indholdsmæssigt også skrive noget om, at du trives med at være kreativ, at du er god til at brainstorme og finde på gode ideer. Det er i hvert fald ikke hér, du skal skrive, at du har det svært med deadlines eller frie opgaver, der appellerer til opfindsomhed.

Skriv, hvad du brænder for

Generelt skal du fokusere på alle de positive ting – både ved jobbet og dine evner

Er der for eksempel opremset nogle opgaver i stillingsbeskrivelsen, som du ikke lige synes om, bør du springe dem over og i stedet fremhæve de opgaver, du synes er spændende. Husk dog på, at der vil være rutinemæssige arbejdsopgaver i stort set alle job. Så du kan ikke forvente altid kun at lave alt det sjove. Desuden bør du heller ikke blive skræmt, hvis der i jobannoncen er beskrevet nogle opgaver, som du måske ikke lige er verdensmester i.

Alting har en begyndelse, og det vigtigste er, at du får beskrevet alt det, du kan – og ikke mindst det du brænder for.

En ansøgning bør under normale omstændigheder ikke fylde mere end en A4-side

Det er derfor vigtigt, at du strukturerer den godt, så modtageren hurtigt kan danne sig et overblik over, om du er kvalificeret til at blive lagt i samtalebunken. Kom med de gode argumenter, og fortæl, hvad du vil bringe til virksomheden og jobbet, og gør det kort og præcist. Dog må ansøgningen heller ikke være for kort, for så ser det ud som om, du ikke har argumenter eller kvalifikationer nok til at fortælle om, hvorfor du er den rette til jobbet.

 

Skriv også uopfordrede ansøgninger

Mange stillinger besættes via netværk eller gennem uopfordrede ansøgninger. Alt afhængig af hvilken slags ansøgning der er tale om, bør det afspejle sig i formen og indholdet af din ansøgning.

 

Kilde: Ofir