Headhunterens bedste tips til jobsamtalen!

,torsten miland, headhunter jobsøgning rekruttering jobsamtale ansøgning

Headhunter Torsten Miland forbereder dig til jobsamtalen

Et af de sjoveste og meste interessante aspekter af mit job er, at jeg interviewer en masse forskellige mennesker og derved ser hvor forskelligt kandidater håndterer situationen. Nogle klarer sig godt – andre mindre godt. Men hvad skal der til for, at jeg synes du klarer dig godt til en jobsamtale?

Forberedelse

Det virker måske logisk for de fleste, men der er faktisk rigtigt mange kandidater, som ikke forbereder sig særligt meget eller særligt godt før de møder op til en samtale. Det undrer mig gang på gang, at man kan gå ind til et møde om ens egen fremtid og ikke undersøge de mest basale ting om virksomheden eller lederen inden.

I forberedelsen mener jeg blandt andet følgende kunne være muligheder: google lederen, google virksomheden, tjekke regnskabstal på hjemmesiden og fx se på Totems hjemmeside og/eller virksomhedens hjemmeside, hvad der står om rekrutteringsprocessen.

Det er fx super, hvis du til samtalen kan tale med, når intervieweren siger, ”Ja, der skete jo en del ting her hos os sidste år”.

Motivation

De to væsentligste spørgsmål jeg stiller kandidater er: ”Hvad motiverer dig som menneske?” og ”Hvad motiverede dig til at lægge billet ind på dette job?

Forbered dig på disse spørgsmål eller afarter af dem. Kan du ikke svare på, hvad der motiverer dig arbejdsmæssigt, så skal du måske forbi en coach og have en karrieremæssig sparring?

Omkring hvad der motiverede dig til at søge, ville det jo være perfekt, hvis du faktisk har fundet drømmejobbet, men det er jo relativt sjældent at det sker, så jeg håber du har 2-3 grunde til hvorfor du synes netop denne stilling appellerede til dig. Lad være med at sige annoncen var godt skrevet eller noget andet , der dybest set intet har med stillingen at gøre. Sig i stedet noget om indhold af arbejdsopgaver og kompetencer, der er nødvendige.

Påklædning / udseende og alt det andet overfladiske

Nu ville det jo være dejligt, hvis jeg kunne sige det slet ikke betyder noget, hvordan man ser ud, men vi bedømmer alle hinanden på udseendet og hvis man ikke tænker sig om, kan man sagtens risikere at blive valgt fra.

Som sagt har jeg mødt mange forskellige mennesker i min tid som headhunter og jeg har generelt personligt en ret liberal holdning til menneskers påklædning og udseende, men det er jo ikke alle mine kunder, der er så nemme at have med at gøre. Der er sjældent nogen mænd, der er gået forkert i byen ved at tage en blazer og et par pæne cowboybukser på.  Og der er sjældent nogle kvinder, der er gået galt i byen…..

Jeg synes man skal undgå: for korte bukser, for dyb udskæring, for stramme bukser, for spraglet tøj, for mange ringe/smykker:  Altså generelt noget, der kan afspore interviewerens tankegang. Har man mange tatoveringer, er det i langt de fleste tilfælde godt at dække dem med en skjorte eller trøje, men husk at hvis du i jobbet skal have kort-ærmet skjorte på, så er det sikkert en god idé at fortælle at du har skrevet ”Mor” nederst på armen..

Hvis du har mange kilo for meget at bære rundt på, så tænk gerne over at have løsthængende tøj på (kvinder) og i hvert fald ikke en skjorte, der er for stram. (mænd).

Adfærd til samtale

De vigtigste budskaber du har til en samtale er: ”Jeg har de kompetencer, der skal bruges i jobbet og jeg er motiveret for at gøre mit bedste i denne stilling”.

Derfor skal du fokusere på at få dette frem under samtalen.

Lad være med at udfordre intervieweren for meget eller for lidt – du må gerne stille kritiske spørgsmål: ”Hvor mange medarbejdere sagde selv deres stilling op sidste år? Og hvorfor” er fx rigtigt gode spørgsmål.

Hav dine papirer med og forbered en række spørgsmål, som du eventuelt får lejlighed til at stille – vis at du har en interesse udover blot at møde op til samtalen.

PS: Sig hvis du er nervøs – altså hvis du er nervøs udover det sædvanlige. Der er ingen, der bortdømmer dig fordi du er nervøs ved en samtale – det er jo din fremtid, det handler om.

Kontroversielle emner

De fleste mennesker har ting i deres cv, som de ikke ønsker skal fremhæves for meget. Måske har du været meget kort tid et sted, måske blev du engang fyret på grund af samarbejdsvanskeligheder eller måske er der et hul i dit cv, som dækker over at du gik sygemeldt med stress.

Uanset hvad så synes jeg ikke du direkte i cv’et på forhånd skal fortælle mere end det allermest nødvendige om et kontroversielt emne. Men til gengæld skal du ikke undlade at fortælle det til samtalen. For som regel finder vi ud af det alligevel. Og helt ærligt er der meget få emner, der i virkeligheden er så kontroversielle at du vil blive fravalgt alene på grund af dette – men hvis du fortier noget, så bliver du helt sikkert fravalgt.

PS: Det kan også være din mand er en kone, men i dag er det altså ikke kontroversielt længere :-)

 

Held og lykke

Med venlig hilsen

Torsten Miland, Headhunter

www.aimsinternational.com/dk

Mød os her

Headhunterens Hemmeligheder

LinkedIn 1:1 workshop

Deltag på vores LinkedIn 1:1 Workshop og få en skarp og søgbar LinkedIn profil


Læs mere HER

 

Asking Questions in the Job Interview

Guide til den gode samtale

 • Vær ærlig og ligefrem
 • Virksomheden vil høre dig
 • Du er blevet kaldt til jobsamtale fordi din faglighed er blevet godkendt. Resten er forberedelse og træning
 • Den gode samtale begynder allerede hjemme hos dig selv! Læs din ansøgning igennem igen og overvej om der er noget der skal uddybes til samtalen
 • Sæt dig ordentligt ind i den virksomhed du skal til samtale hos
 • Hvad kan du byde ind med! Hvad er dine stærkeste sider, både menneskeligt og fagligt?
 • Du skal fortælle intervieweren om dine kompetencer
 • Træn jobsamtalen!
 • Forbered tre spørgsmål du kan stille virksomheden
 • Check virksomhedens hjemmeside.
 • Dresscode?
 • Vær bevidst om dit kropssprog
 • Få en fornemmelse for intervieweren og lev dig ind i det