Det gode netværk er guld værd

Vi ved af erfaring, at netværk er den bedste vej til nyt job, og der er således tale om et område, hvor mange vil have gavn af at blive bedre.

Myrekryb

Men måske får du myrekryb ved tanken om at skulle 'sælge dig selv', og måske er du bare ikke en udadvendt person, der er god til at tale med andre. Introverte kan være højt skattede medarbejdere i mange funktioner, men hvis du en dag mister dit job, og du ikke har skabt og vedligeholdt relationer i mellemtiden, så kan det være rigtig svært at komme ind på arbejdsmarkedet igen, ligesom du nemt kan blive overset ved forfremmelser.

»Et godt netværk er afgørende for, om man får succes - ikke mindst i forhold til arbejdsliv og drømmejobbet. Måske er det ikke lige den person, man taler med, der har nøglen til det, man ønsker at opnå. Men til gengæld er der stor sandsynlighed for, at vedkommende kender en, som kan være med til at åbne den dør, man gerne vil ind af,« råder Jens Brabrand, founder af Personalnetworker.

Den gode nyhed er, at hvis du ligner de fleste andre, så kan du godt lide at tale om dit arbejde, og i virkeligheden er det jo 'bare' det, det handler om.

Skal jeg anbefale min ven til min arbejdsgiver?

Hver måned udlover vi en biograftur til den heldige læser, der har indsendt det mest interessante dilemma, og i denne måned handler det om netværk.

"Jeg kender en, der virkelig mangler job. Alligevel gjorde jeg intet, da jeg blev oplyst om et job for vedkommende. Jeg ved nemlig ikke, om jeg kan stå inde for hendes personlighed ... " fortæller vores udfordrede læser, der har vundet månedens dilemma og dermed to biografbilletter.

Og Jens Brabrand er helt enig i, at personen håndterede situationen korrekt. »Man skal aldrig anbefale nogen, alene fordi man skylder dem en tjeneste - man skal kunne stå inde for personen, de værdier og kompetencer som vedkommende har. Kan man ikke det, så kan det hurtigt komme til at falde tilbage på én selv, og således gør man både sig selv og vedkommende man anbefaler en bjørnetjeneste,« forklarer han.

Hvad forventer de af mig?

Det er en velkendt sandhed, at det gode netværksmenneske tænker mere over, hvad han eller hun kan give til sit netværk, end hvad personen selv kan få ud af det. Men i nogle tilfælde er det altså bedre at holde nallerne for sig selv, eller i hvert fald være meget konkret i forhold til, hvad hjælpen skal indeholde:

«Det sker af og til, at man bliver spurgt om hjælp i ens nærmeste netværk - for eksempel af et familiemedlem. Her er det utroligt vigtigt, at forventningsafstemme med hinanden, inden man begynder at kaste sig hovedkulds ud i sit netværk for at spørge om hjælp, for ellers kan det nemt gå galt, og begge parter kan ende med at blive slemt skuffede,« fortæller Jens Brabrand fra Personal Networker.

Professionelle netværk

Det kan altså være problematisk at blande 'business' med 'pleasure', eller familien med arbejdet, men det betyder ikke, at man ikke skal forsøge at bruge sine personlige relationer - man skal blot tænke sig om, når man gør det. 

Men en anden mulighed er de professionelle netværksgrupper, som dukker op i flere og flere brancher.

»Netværksgrupper kan selvfølgelig være en mulighed. Men man skal ikke bare melde sig ind i en netværksgruppe, fordi ens arbejdsgiver forventer det. Man skal have et formål med at engagere sig i et netværk. Både i forhold til, hvad man gerne vil opnå, og hvad man kan bidrage med,« råder Jens Brabrand.

»Mange tror, at fordi de er medlem af en netværksgruppe eller et andet netværk, så er der frit slag på alle hylder, men det er langt fra tilfældet. Man bliver nødt til at udvælge de personer, man ønsker at komme i dialog med, og derfra tage afsæt i, hvad man vil opnå, og hvad man kan bidrage med. Det optimale er naturligvis, hvis man bliver fortrolig med den anden part - eventuelt i et one-to-one forum«

ÆBLEMANDENS KONKLUSION

Det gælder altså om at behandle sine netværk med respekt og omtanke - både de personlige netværk og de professionelle. Det er helt i orden at blande de to områder, men vær bevidst om, hvad du gerne vil opnå både på dine egne og andres vegne, og sørg for at forventningsafstemme med den anden person.        

Webinar: Opbyg dit netværk til lederjobbet