CV'et skal målrettes

Du skal vise, at du har fagligheden til at løfte det job, du søger. Du skal derfor vise dine kompetencer, samtidig med at du afslører lidt af din personlighed.

Det gør ingen forskel, om du har fundet et spændende stillingsopslag, eller du søger uopfordret: CV'et skal skræddersyes til det enkelte job ud fra en grundskabelon.

Brug din research om virksomheden og jobbet til at vælge fra skabelonen:

  • Hvordan du vil beskrive dig selv i din faglige profil.
  • Hvilket billede du skal have på din profil.
  • Hvilke opgaver og resultater, du vil fremhæve under hver ansættelse.
  • Hvilke fag eller opgaver fra studiet, du skal beskrive.
  • Hvilke kurser, sprog- og it-kompetencer, du vil fremhæve.

Citater om CV'et

“I en ansættelsessituation er der flere forhold, der gør sig gældende, når vi skal finde de rette kandidater at indkalde til jobinterviews. Den væsentligste ting er kandidatens CV. Et rigtig godt CV giver et struktureret og overskueligt billede af ansøgeren og indeholder information, der både er afstemt og tilpasset den ansøgte stilling. Et CV skal give indblik i kandidatens erfaring, men også vise hvordan denne erfaring er nyttig i forhold til det givne job.”

- Citat: Vestas

 “En ansøgers CV skal være gennemarbejdet og relateret mod det job, der søges. En ansøgers CV skal være et levende dokument, som hele tiden tilrettes, justeres og målrettes.”

- Citat: Mploy

 “CV'et er det første, vi kigger på, og det er derfor vigtigt med et godt opstillet og uddybet CV.”

- Citat: Udenrigsministeriet

 “Et godt skrevet og overskueligt CV er godt. Det bruger vi til at få et både fagligt og personligt indtryk af den person, som har søgt et job. Fagligt lægger vi vægt på, at kompetencerne skal være på plads – og i nogle jobfunktioner har karakteren en betydning. Personligt er det væsentligt for os, at kandidaten evner at få sig selv fremstillet som en "hel" person.”

- Citat: København Kommune

Layout af CV

Når du skal vælge layout, er det værd at overveje, at arbejdsgiveren måske skal igennem hundredvis af CV'er. Så det er afgørende, at man hurtigt kan danne sig et indtryk af din faglige profil og erfaringer. Det er vigtigt, at det er overskueligt sat op med tydelige afsnitsinddelinger, klare skrifttyper og luft, så det er let at "scanne" for læseren. Hold det på to sider og husk at gemme som PDF, inden du sender det af sted, så du er sikker på, at layoutet ikke ændrer sig.

Personlige oplysninger

Dit navn, fødselsår og kontaktoplysninger skal være lette at finde, så placér det i toppen. Du kan også angive en URL til din LinkedIn-profil, hvis den er veludfyldt og taler til din fordel. På din LinkedIn kan du vise eksempler på dit arbejde og eventuelle anbefalinger fra tidligere kollegaer, chefer eller studiekammerater, som du har løst projekter sammen med.

Størstedelen af arbejdsgiverne foretrækker, at du har et billede på dit CV. Billedet skal være et professionelt, vellignende portrætbillede taget til lejligheden, og som egner sig til at blive printet i sort/hvid.

Indled med en faglig profil

Indled dit CV med en kort faglig profil på cirka fire-fem linjer, hvor du kort beskriver, hvad du kan byde ind med i forhold til det, arbejdsgiveren efterspørger i den aktuelle stilling.

Det er vigtigt, at du her klart kommunikerer, hvad du kan bidrage med i forhold til det konkrete job, så din kommende arbejdsgiver får en forståelse for, hvad du kan – også hvis din erfaring eller uddannelse peger i en lidt anden retning end jobbet. Husk ikke at overdynge teksten med tomme floskler og lav maksimalt fem linjers prosa.

Sæt ord på, hvad du kan

Med Djøfs KompetenceKit får du konkret og målrettet input til dit CV og ansøgning og til din dialog med en kommende arbejdsgiver. Der er også tips til, hvordan du kan få én til at interviewe dig om dine kompetencer, så du nemmere får sat ord på dem.

Uddannelse i dit CV

Beskriv i dit curriculum vitae, hvad du tager med fra din uddannelse, som er relevant i forhold til det konkrete job, du søger. Du skal ikke beskrive din studieretning, men i stedet beskrive de fag og projekter, der er relevante i forhold til den stilling, du søger. 

Du kan nævne dit karaktergennemsnit, hvis det taler til din fordel. Et resultat behøver imidlertid ikke være et tal. Det kan eksempelvis også være en opgave, hvis konklusioner blev brugt af en virksomhed eller lignende.

Hvis virksomheden efterspørger en nyuddannet, eller hvis du ikke har relevant erhvervserfaring, skal uddannelsesafsnittet komme før afsnittet om erhvervserfaring.

Erhvervserfaring i dit CV

Beskriv din erhvervserfaring i omvendt kronologisk rækkefølge (nyeste ansættelse først). Beskriv, hvilke relevante ansvarsområder eller arbejdsopgaver du har haft, og hvilke resultater du har skabt som virksomheden kan bruge. Praktikophold beskrives på samme måde som dine andre ansættelser. Så er din titel blot for eksempel "HR-praktikant".

Du kan gruppere dine gamle ansættelser i et samlet afsnit, hvis de ikke er direkte relevante for jobbet, du søger, men stadig bidrager positivt til det samlede indtryk af dig. Hvis du eksempelvis har haft job som tankpasser og kasseassistent, før du startede på studiet, kan du beskrive disse under én overskrift, der hedder "forskellige ansættelser i servicesektoren". Hvis du ikke har opnået deciderede resultater i disse ansættelser, kan du i stedet beskrive dit faglige udbytte.

Tillidsposter og frivilligt arbejde

Du kan have tilegnet dig masser af kompetencer og viden gennem frivilligt arbejde og tillidsposter. Beskriv de relevante poster og eventuelle resultater på samme måde som din resterende erhvervserfaring.

Kurser i dit CV

Udvælg de kurser, der er relevante for det job, du søger. Angiv titel, længde og udbyder.

 Sprog og IT i dit CV

Vurder, hvor meget plads dine sprog- og IT-kundskaber skal have, med udgangspunkt i hvad der er relevant for jobbet, du søger.

 Fritidsinteresser i dit CV

Nogle arbejdsgivere læser bagfra, fordi de gerne vil have et billede af "det hele menneske": Hvad du laver, når du har fri, og hvordan du "kobler fra". Hold afsnittet på fire-fem linjer.

Referencer i CV'et

Det er ikke nødvendigt at anføre dine referencer direkte.

Hvis du skriver, at de kan indhentes, vil arbejdsgiveren ofte bede om dem i forbindelse med en samtale. Det giver dig mulighed for at give dine referencer en "heads up" om, at de kan blive ringet op.

Inspiration til CV

Vi har her samlet CV eksempler så du kan få inspiration til at skrive et godt CV både til den nyuddannede, som måske ikke har så meget arbejdserfaring, og til dig som har siddet i den samme stilling i mange år. Er du blevet headhuntet og derfor aldrig har skulle skrive et CV eller en ansøgning har vi også gode råd til dig.

Se eksemplet på CV skabeloner HER

Videoer om CV'et

Se videoer om CV'et HER

Professionel 1:1 hjælp til LinkedIn

Denne workshop er en personlig 1:1 hjælp, hvor du som privatperson eller virksomhedsansat får professionel hjælp til at få opgradere og booste person-profilen på LinkedIn.

Læs mere HER