Gode råd til dit CV

Råd til jobsamtalen: Hvad med mit CV?

3 tips how to write a top CV

Tjekliste: Opbygning af CV

Et CV skal passe til hver stilling du søger, brug de nedenstående lister og råd til at få styr på CV’et. 

Tjeklisten til dit CV’s faste punkter

Et almindeligt CV indeholder følgende punkter, normalt i nævnte rækkefølge:

 • Personlige oplysninger, navn, adresse, telefon, email, fødselsdato, civilstand, børn.
 • Erhvervserfaring, dit karriereforløb: ansættelsessteder og beskrivelse af vigtigste opgaver/ansvar - i omvendt kronologisk rækkefølge, aktuelt job øverst.
 • Uddannelse, din formelle ingeniør- eller cand.scient.-uddannelse og evt. andre uddannelser. Hvis du er nyuddannet, og dermed uden erhvervserfaring, så sæt dette punkt op som nummer 2 og skriv lidt om dit speciale/afgangsprojekt, vigtige projekter og praktik. Prioriteret efter relevans for jobbet.
 • Kurser.
 • Sprog/Udlandsophold.
 • IT-redskaber.
 • Fritid, sport, foreningsarbejde og andre vigtige aktiviteter.

Hold CV’et på 1-3 sider

Så langt synes virksomhederne, at CV’et bør være:

 • 42 % svarer 2 sider
 • 23 % svarer 3 sider
 • 21 % svarer 1 side
 • 8 % svarer 4 sider
 • 6 % svarer ≥5 sider

Tallene er fra Ballisagers rekrutteringsanalyse (eksternt link), der ikke skal ses som et facit, men giver et det bedst dokumenterede billede af virksomhedernes ønsker.

Det savner virksomhederne i dit CV

I Ballisagers rekrutteringsanalyse prioriterer virksomhederne 7 elementer i CV’et, som ansøgerne kan blive bedre til:

 1. At give eksempler på faglige kompetencer (55 % mener, ansøgerne skal blive bedre til dette)
 2. At give eksempler på personlige kompetencer (49 %)
 3. At præsentere CV’et i overskueligt layout (49 %)
 4. At uddybe opgaver løst i tidligere ansættelser (38 %)
 5. At beskrive resultater (35 %)
 6. At skrive profiltekst (19 %)
 7. At uddybe hvad uddannelse kan bruges til (11 %)

Kort sagt er det vigtigt, at beskrive hvordan man kan bruge sine kompetencer, fremfor blot at notere hvilke man har.

 

Skabeloner til CV

www.jobsogningsguide.dk/cv-skabeloner

Kilde: http://ida.dk/content/opbygning-af-cv

Artikler om CV'et

Gå ikke glip af gode tips og råd!

Modtag Jobsøgningsguides ugentlige nyhedsbrev med gode tips og råd.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

 

 

Vi afliver 5 sejlivede myter om dit CV

cv ansøgning ledig ledighed arbejdsløs jobsøgende njam jobsøgningsguide jobsogningsguide

Flertallet af os er ikke født sælgere - og slet ikke når det kommer til at sælge os selv. Det er ofte et forlegent og ukomfortabelt anliggende at snakke om sig selv, eftersom mange af os er ydmyge væsener underlagt Jantelovens skrappe tone. Det er derfor svært at illustrere forståelsen af den personlige branding, der som oftest kan betyde knald eller fald i din søgen efter drømmejobbet. Derfor sætter StepStone fem sejlivede myter om dit CV under luppen, da det er et nøgleværktøj til karrieremuligheder og i sandhed et salgsdokument: Salget af dig.

Det velkendte CV er et billede af din historie, din fortid, men ligeledes et billede af dine kompetencer, der kan være nyttige for en potentiel arbejdsgiver. Det består som hovedregel af seks forskellige komponenter:

 1. Personlige oplysninger, såsom navn, adresse, telefonnummer og e-mailadresse
 2. En personlig profil, der tegner et billede af, hvem du er
 3. Tidligere stillinger, herunder ansvar og resultater
 4. Tilegnede færdigheder og evner
 5. Uddannelsesmæssige kvalifikationer og nuværende personlig udvikling
 6. Fritidsinteresser

For at blive i stand til at udarbejde dit CV på bedst mulig vis, kræver det imidlertid en forståelse for, at personlig branding ikke blot er dig som person. Det er ligeledes, hvordan du fremstår, dvs. hvordan du differentierer dig; om du formår at illustrere dine stærke og svagere sider; hvordan du præsenterer dig selv skriftligt; og at du er bevidst om, at din person eksponeres utallige steder - og det skal være et strømlinet billede.

I forsøget på at ruste dig til denne forståelse, ønsker StepStone at aflive fem sejlivede myter omkring dit CV - og dermed øge din bevidsthed om, at det ikke blot er, hvad der skrives, men også måden det skrives på.

Fem sejlivede myter omkring dit CV

1: Jeg kan uden problemer benytte en standardskabelon - de opdager det aldrig
Falsk: Der findes en række helt klassiske faldgruber, hvis du vælger at benytte en standardskabelon: Du kan være uheldig, at der er andre, der har benyttet samme skabelon, og du forpasser da en stor chance for at differentiere dig over for en potentiel arbejdsgiver. Derudover er det ikke sikkert, at alt i dit CV er lige relevante for samtlige arbejdsgivere. Det afhænger naturligvis af jobbets karakter. Dummefejl som det at glemme at udskifte virksomhedsnavnet eller logoet i dokumentets margin er ligeledes en risiko, hvis du vælger standardskabelonen.

Men det er naturligvis tidskrævende at skulle starte helt fra bunden hver eneste gang, du finder et nyt jobopslag, der fanger din interesse. Og det er heller ikke nødvendigt. Det kræver blot, at du har styr på, hvad du kan, men også hvilke kompetencer, der er relevante for det job, du søger. Derfor kan du med fordel udarbejde et brutto-CV indeholdende samtlige af dine tidligere jobs, erfaringer og kompetencer. Det kan du i enhver jobsøgningssituation benytte som dit personlige kompetencekartotek, hvorfra du udvælger de mest relevante elementer til det job, du søger - og dermed skaber dit netto-CV.

2: Hvis jeg er positiv omkring min person, virker jeg selvglad - så jeg pakker mine styrker ind
Falsk: Dette er et klassisk dilemma, der spøger i mange jobsøgendes bevidsthed. Det er naturligvis ikke en god idé at oversælge sig selv, men der er heller ikke grund til at dække over egne evner. Et godt råd er, at du udarbejder en kompetenceprofil, hvor du i første omgang afklarer dine kompetencer og dernæst grupperer dem efter, hvor stor erfaring du har med dem. Læs uddybende om udarbejdelse af en kompetenceprofil 
her. Dermed kan du klarlægge dine kompetencer og graden af dem, så du ikke over- eller undersælger dine styrker under jobsøgningen.

3: Det er ikke formatet, men indholdet der tæller - så jeg bruger ikke tid på layout
Falsk: Et element flertallet glemmer at rette opmærksomheden mod er "eye appeal" - at CV'et fremstår let, lækkert og overskueligt for det blotte øje. Man kan bruge timer på at udarbejde de korrekte oplysninger, formulere, ændre og redigere, men hvis der på én side er et informations-overload, og der på en anden næsten er helt tomt, bliver det uoverskueligt for læseren og fremstår sjusket. Brug derfor tid på at skabe det rette rum til teksten, dvs. del dit CV op og print det derefter ud, så du kan se det med læserens øjne.

4: Jeg kan sagtens nedprioritere min personlige profil - det er de faglige kompetencerne, der tæller
Falsk: Samtlige af CV'ets dele er naturligvis vigtige, men din personlige profil må anses som det højst rangerede af tre årsager:

 1. Den har en fast plads på første side af CV'et - direkte under de personlige oplysninger, navn, adresse, telefonnummer samt e-mailadresse.
 2. Den skaber straks et førstehåndsindtryk og sætter scenen for resten af dokumentet.
 3. Den kan sammenlignes med forsidehistorien på en avis, der har til formål at fange læserens opmærksomhed og sidenhen få læseren til at købe avisen for at læse mere om historien. Det nøjagtigt samme gælder for din personlige profil.

5: Den personlige branding ligger i CV'et alene - jeg koncentrerer mig kun om det
Falsk: Som udgangspunkt er dit CV - sammen med din motiverede ansøgning - din adgangsbillet til et hav af karrieremuligheder, men det er ikke alene dit CV, en potentiel arbejdsgiver kan interessere sig for inden en eventuel jobsamtale. Teknologiens udvikling fordrer i langt højere grad, at potentielle arbejdsgivere kan se dig efter i sømmene på de sociale medier, eksempelvis LinkedIn eller Facebook. Det er derfor nødvendigt at give dine profiler et servicetjek. På LinkedIn særligt i henhold til et opdateret CV, men også på Facebook, hvor billeder fra sidste års julefrokost kan være medvirkende til at skabe et dårligt førstehåndsindtryk og måske eliminere muligheden for, at du nogensinde kommer til at trykke en fremtidig arbejdsgiver i hånden. Overvej derfor på hvilke sociale medier, du eksponeres - og strømlin de forskellige kanaler, så billedet af hvem du er, bliver så entydigt som muligt.

Differentiering: Vigtigt, men ikke umuligt

De fem myter tegnet et klart billede af, at det er vigtigt, men ikke umuligt, at skille sig ud i papirbunken hos arbejdsgiveren. Naturligvis kan fremstilling og præsentationsmåde ikke stå alene - der skal være faglige kompetencer bag de farvestrålende præsentationer og det helstøbte billede af dig, men det er alligevel faktorer, der er med til at præsentere din personlighed og øge dine chancer for at blive inviteret til den berygtede jobsamtale.

Har du lyst til at læse mere om udarbejdelse af dit CV - og måske endda få hjælp til at agere effektivt i LinkedIn-junglen - kan du læse dig til gratis viden i e-bøgerne Creating your CV as a marketing tool og Mastering LinkedIn.

Kilde: Stepstone

10 gode råd til dit CV

 1. Husk at arbejdet med dit CV er en løbende proces også selvom du er i arbejde. Gennemgå ofte dit CV, og lav en brutto version og gerne flere versioner. Opdaterer du løbende dit CV risikerer du ikke at glemme nyere resultater og erfaringer, som kan tilføre dit CV værdi.
 1. Husk sidetal - og evt. kontaktoplysninger, navn og adresse på hver side.
 1. Få andre øjne på dit CV og undgå derved slåfejl og sætninger som ikke giver mening for andre. Så kan du også modtage feedback på layout og om indholdet er relevant.
 1. Vær opmærksom på at arbejdsgiveren modtager dit CV, som du har opbygget det. Lav derfor CV'et om til PDF inden du sender for at være sikker på det når frem uden røde streger og at indholdet ikke hopper rundt på siden.
 1. Sender du dit CV online, kan du lave hyperlinks til steder, du har arbejdet eller LinkedIn og derved referere til opgaver, du har udført.
 1. Søger du stillinger, der er slået op på engelsk, bør du også lave en udgave af dit CV på engelsk.
 1. Pas på med faglige forkortelser og tekniske betegnelser. Det er ikke nødvendigvis ingeniører og programmører, der læser dit CV.
 1. Undgå "huller" i dit CV, selvom du er ledig. Forsøg at udfylde ledighedsperioden med kurser eller andre aktiviteter. Har du perioder uden nogen form for beskæftigelse kan du eventuelt skrive en kort forklaring, så din fremtidige arbejdsgiver ikke skal gætte sig til årsagen.
 1. Brug dine referencer og anbefalinger! Det tæller mere hvad andre siger om dig end, hvad du selv skriver. Så hvis andre kan stå inde for dig og dine resultater skal du endelig ikke undlade dem i dit CV ved at skrive at de kan fremskaffes eller rekvireres på forlangen. Enkelte virksomheder ansætter ikke nye medarbejdere uden at have taget referencer først.
 1. Vær ærlig!