Afslag

Et afslag kan godt være positivt

Det kan gøre en kæmpe forskel som jobsøgende, hvis et afslag er formuleret på en positiv måde.

Det er hårdt arbejde at være jobsøgende. Indimellem kan livet opleves som lidt af en rutsjebanetur med dage, hvor man har gejst og motivation, mens andre dage er grå og triste. Det kender Jobkonsulent hos Frie Funktionærer, Tinne Kamm, alt til.
- Når man uden resultat sender ansøgning efter ansøgning afsted, kan man godt miste troen på sine egne kompetencer og evnen til at formulere sig i ansøgninger. Man kan være uheldig at skulle rigtig mange afslag igennem, før man får jobbet, og det kan føles som et stort nederlag, forklarer Tinne Kamm, der til dagligt hjælper ledige lønforsikrede videre i arbejdslivet.

Et afslag, der gjorde indtryk

Det har 53-årige Lene Larsen prøvet. Hun var ledig i 10 måneder og sendte hundredevis af ansøgninger afsted uden resultat.
- Når man har søgt så mange job, mister man til sidst selvtilliden. Over de 10 måneder, hvor jeg var jobsøgende, oplevede jeg, at der var flere og flere virk-somheder, der slet ikke gav sig tid til at vende tilbage. Det giver bare en følelse af, at man intet er værd som ledig.

Derfor blev Lene Larsen meget positivt overrasket, da hun en dag modtog en mail fra virksomheden GoMentor, hvor hun havde søgt job.
- Selv om det ikke var et tilbud om jobsamtale, og mailen var sendt ud til alle an-søgere, så fik jeg en klar fornemmelse af, at mailen var skrevet af en person, der kan sætte sig ind i, hvordan det er at være arbejdsløs. Tonen var personlig, og jeg var ikke i tvivl om, at afsenderen havde givet sig tid til at skrive afslaget. Min umiddelbare tanke var, at jeg virkelig gerne ville arbejde sådan et sted, hvor man viser forståelse for andre mennesker og tager dem alvorligt. Jeg forestillede mig, at det måtte være en god arbejdsplads med gode kolleger, fortæller Lene.

”Ansøgerne har fortjent vores respekt”

Det var teamleder Gitte May Thiel fra GoMentor, der skrev mailen, hvor der bl.a. stod: ”Jeg ved, at det er hårdt at være jobsøgende – og jeg vil derfor tydeliggøre, at du ikke skal lade et evt. afslag få dig til at tro, at din baggrund og dine kvalifikationer ikke er interessante for GoMentor - men blot, at jeg har valgt at søge videre blandt kandidater, som jeg har vurderet i endnu højere grad matcher den ønskede profil til netop denne stilling.
Mange tak for din ansøgning og den interesse du har vist GoMentor. Og hvis vi ikke kommer til at have yderligere kontakt – så rigtig meget held og lykke på vejen til dit næste job”.

Ifølge Gitte May Thiel har GoMentor ikke en bevidst kommunikationsstrategi på området. For hende handler det bare om at vise folk respekt.
- Vi fik over 250 ansøgninger til stillingen. Det var rigtig mange gode ansøgninger, hvor folk havde sat sig ind i tingene og gjort et stort stykke arbejde. Derfor synes jeg også, vi skylder folk mere end to linjer i et standardsvar. Både fordi vi værdsætter deres tid, og fordi vi gerne vil skabe en god relation til de mennesker, der viser os interesse.
Vi kan alle have brug for et skulderklap og opmuntring, og det ville jeg gerne give, selv om vi desværre kun kunne ansætte en ud af de mange ansøgere.

Et svar med personlighed gavner også virksomheden

Det er en rigtig svær udfordring ikke at lade sig gå på af afslag på afslag i jobsøgningsprocessen, bekræfter Tinne Kamm.
- Det er svært at holde en konstruktiv distance til sin jobsøgning og stole på sine kompetencer, når man gang på gang bliver afvist. Derfor er det fantastisk positivt for de jobsøgende at modtage et velformuleret og anerkendende afslag, der viser forståelse for modtagerens situation. Det kunne mange virksomheder med fordel tage ved lære af. Det har ikke blot en motiverende effekt i jobsøgningen, fordi man bekræfter, at kandidaten er kompetent. Det har også en positiv indvirkning på jobsøgerens opfattelse af virksomheden.

Kilde: https://www.f-f.dk/aktuelt/aar-2014/et-afslag-kan-godt-vaere-positivt

6 Signs You Didn’t Get the Job

Your resume and cover letter were pitch perfect. Your interview outfit was flattering and made you feel like a million bucks. You hit it off with your interviewer, sailed through all the tough questions, and had a great handshake on your way out the door. Now you’re sitting at home sweating bullets wondering why you haven’t gotten the call.

Even if you’re the perfect candidate and everything goes this smoothly and more, it’s possible that—for reasons that might not have anything to do with you—you still won’t get the job.

Save yourself a lot of agonizing disappointment by keeping an eye out for these six signs instead:

1. You were downgraded

You were supposed to meet with three members of the team, but when you showed up, only one measly HR rep was there to meet you. This could mean they’ve all but finished up their search and your interview is now a mere formality. It’s not a good sign either way.

2. Your time was shortchanged

Your interview is over minutes after it begun. You were just easing up and getting comfortable explaining your many virtues! And all of a sudden—“That’s all, thank you.” This is pretty much a death knell, unless the building happens to be on fire.

3. Your interviewer is distracted

You’re rocking it, but your interviewer doesn’t seem to care—or even notice. Maybe they’re checking their phone, or looking out the window, checking their email thinking you won’t notice. If they’re not just as invested in impressing you as you are in impressing them, this will probably end up like a bad first date; you’ll never hear from them again.

4. It’s clear you’re unqualified

Your interviewer keeps asking about a skill you’ve admitted you don’t have. They keep emphasizing just how important that skill is to the team. Translation: “Don’t call us, we’ll call you.” At least you’ll know why you didn’t get the job.

5. There’s no mention of a follow-up plan

You had a great time and really felt like you nailed it—or not!—but your interviewer just says “Thank you” or “We’ll be in touch.” If no next steps are mentioned, and no timeline is given, that’s a pretty good sign you’ve reached the end of the line with this one.

6. You’re given sage advice

If your interviewer gives you advice on job searching, they’re probably not expecting to give you the job. They might just be trying to help you out and soften the blow. The good news about this particular brand of rejection is that you get a free coaching session. Take it and move on.

Kilde: http://www.thejobnetwork.com/6-signs-you-didnt-get-the-job/

 

Sådan håndterer du et afslag

”Tak for din ansøgning. Vi har modtaget 239 ansøgninger, og har nu fundet den kandidat, vi mener, er den rigtige til at udfylde stillingen. Vi ønsker dig held og lykke med din fremtidige jobsøgning”. Mail fra HR-afdeling

En ting er at bygge sig selv op til hele tiden at arbejde målrettet på at blive nålen i høstakken, som arbejdsgiveren plukker ud og inviterer til et nærmere bekendtskab. Noget andet er at holde modet oppe, når afslagene løbende dumper ind.

Hvis du har lagt mange kræfter i en ansøgning, kan se dig selv i stillingen og tillige ved, at du har kvalifikationerne, kan det være meget svært at acceptere, at du ikke engang bliver kaldt til samtale. Hvis du desuden er presset økonomisk og har fået mange afslag, er det næsten umuligt at håndtere afslaget hensigtsmæssigt. For enten bliver du resignerende, eller også oplever du det som endnu et slag i selvværdet og bliver rigtig ked af det. Og så er det først svært at skrive den næste ansøgning. For hvordan skal du sælge dig selv, hvis du ikke længere selv tror på, at der er brug for dig?

ET AFSLAG SKAL IKKE GIVE BAGSLAG

Skal den negative spiral ændres, skal der tænkes anderledes. Hvordan det kan gøres, forsøger vi at give et par bud på. Det er ting, vi enten selv har praktiseret, eller som anbefales af Anne Kirsten Hansen, der er psykolog med særligt fokus på fyringer.

5 RÅD, DER RYKKER DIG

1. Vær rationel Den sværeste og nok vigtigste øvelse er at overbevise dig selv om, at afslaget sjældent har noget med dig eller din person at gøre. Det er ikke let, når du føler dig fagligt eller personligt vraget. Men hvis du tager kuglerammen frem og konsekvent regner ud, hvor statistisk lille din chance er for at få jobbet, så lærer du ikke at sætte dine forventninger for højt, men er i stedet ydmyg. Det betyder ikke, du ikke skal tro på dine chancer, for det skal du. Du har masser at give og skal nok komme i mål. Det er bare ikke sikkert, det bliver i første, anden, eller fyrretyvende hug. Måske bliver det slet ikke i år, og de afslag du får skal du øjeblikkeligt ryste af dig, og i stedet komme videre, for du har stadig de samme kompetencer at byde ind med. Du skal altså tro det bedste og forvente det værste.

2. Se det som selvudvikling

Det, der skal drive dig til at blive ved med at søge, er at du faktisk kan se, du lærer noget om dig selv ved at lave ansøgninger og skrive CV. Når du kigger tilbage på dine første afslag, vil du nok finde ud af, at noget af det, du har søgt, slet ikke har passet til dig og din profil, og så kan du pludselig godt forstå, du blev valgt fra. Samtidig vil du over tid blive skarpere på, hvad du rent faktisk kan, og du vil erfare, at dine kompetencer er langt større end først antaget. Det kan hjælpe dig til en mere målrettet jobsøgning.

3. Tænk positivt

Det lyder banalt. Det er banalt. Og det er virkningsfuldt. Det handler ganske enkelt om at fokusere på det positive omkring et afslag frem for det negative.

Hvis du har søgt et job med mere end 100 ansøgere, er det næppe overraskende, at du ikke er den heldige, der kom gennem nåleøjet. Måske er der en mening med afslaget, fordi det næste job, du skal søge gennem dit netværk, passer meget bedre til din profil. Måske er virksomheden i virkeligheden slet ikke god nok til dig. Og når du ringer virksomheden op, og de ikke har tid til at give feedback på din ansøgning, men bare udstråler irritation over din henvendelse, så lad være med at tage det personligt. I den anden ende sidder der en stakkels HR-medarbejder, der bliver væltet omkuld af gode ansøgninger og måske ikke har det overskud, som du udviser ved at bede om svar på din henvendelse. Og måske er det faktisk et pænt afslag, du fik, når de nævner, at du har de ønskede kvalifikationer, men desværre ikke den rigtige alder eller erfaring.

fokus fungerer som et forstørrelsesglas. Når du fokuserer på de positive ting, kommer præcis disse ting til at fylde i dit liv. Det har du brug for. Hvis du også har brug for systematik, kan du købe en sort kinabog og notere, på hvilke måder din ansøgning er blevet modtaget positivt de forskellige steder, du har søgt. På den måde kan du samle de små succeser og se, om der er et system i dem, og måske også, om der er dele af din taktik, der skal ændres.

4. Lav en jobstrategi

I stedet for alene at søge, hvad der bliver slået op, så lav en plan for din jobsøgning, hvor du målrettet lister op, hvad du kan, og hvor du gerne vil hen. Nu skal du kaste dig over de uopfordrede ansøgninger. Du vil stadig opleve afslag – selv med en solid plan i hånden om et ønsket mål. Men du vil vide med dig selv, hvor du vil hen, hvordan du kommer videre, og du vil have en klar fornemmelse af, at det er dig, der fører dansen og ikke et tilfældigt jobopslag.

5. Find noget, der giver mening

Et afslag syner af mindre, hvis du har andre ting i hverdagen, du bruger tid på og oplever succes og glæde ved. Derfor skal du hurtigst muligt sikre dig, at din hverdag rummer sådanne ting.

STYRK DIN ARBEJDSGLÆDE

Thomas Flindt har arbejdet med arbejdsglæde i 10 år. Han giver her to eksempler på øvelser, der kan gøre det lettere for dig at få den positive energi frem til at søge job. Hvis du skal kunne overbevise andre om, at du er kvalificeret til et job, skal du først og fremmest kunne overbevise dig selv.

ØVELSE 1 – FOKUSER PÅ DET GODE

Start morgenen i sengen med at fokusere på tre ting, der gør livet godt for dig, og som du er taknemmelig for at have i dit liv lige nu. Måske er det, at børnene trives, at du er blevet frivillig i genbrugsbutikken, dit gode sovehjerte, at vaskemaskinen stadig fungerer, at du lige har klunset dig til en cykel eller at solen skinner. Ved at sætte fokus på de ting, du er glad for, starter du en positiv spiral, der giver energi og gør det lettere at gå i gang med dagens ansøgninger.

ØVELSE 2 – SE PÅ DIG SELV MED FRISKE ØJNE

Stil dig ud foran spejlet og smil. Fortæl dig selv om dit potentiale og anerkend at det, du har, virkelig har værdi. Når du kan overbevise dig selv, kan du langt bedre overbevise omverdenen.

ARBEJDSLØS — VERDENS HÅRDESTE JOB