6 gode råd til jobsamtalen

Når du er kommet gennem nåleøjet og skal til jobsamtale hos din forhåbentligt nye arbejdsgiver, gælder det om at gøre det bedst mulige indtryk, så det er dig, der bliver tilbudt det ledige job.

En jobsamtale kan godt føles lidt som en eksamen, og ligesom til en eksamen gælder det om at være godt forberedt. Vi har samlet 6 gode råd til hvordan du håndterer jobsamtalen bedst muligt. Rigtig god fornøjelse.

1. Læs jobannonce, ansøgning og CV igennem (igen!).

Du skal være helt hjemme i det materiale du har sendt til virksomheden. Gennemlæsningen af materialet er et godt udgangspunkt for dig til, at forberede dig på, hvad du bliver spurgt om til samtalen. Se samtalen som en uddybning af det virksomheden allerede ved om dig.

2. Forbered dig på de mest almindelige spørgsmål til samtalen.

Der er nogle spørgsmål, som går igen til stort set alle jobsamtaler. Det kan for eksempel være; ”Fortæl lidt om dig selv, hvordan vil dine nærmeste beskrive dig?, hvad er dine stærke og svage sider?, hvor ser du dig selv om fem år?”. Forbered dig på at du sandsynligvis får de spørgsmål og hav svarene parat.

3. Svar på spørgsmålet; ”Hvad er dine svage sider?”, men prøv at vende det til noget positivt.

Er du perfektionist, så sig at du er detaljeorienteret og grundig. Hvis du helst vil arbejde alene, så sig at du er selvstændig. Lad være med at sige, at du bedst kan lide at sove til kl. 11 om formiddagen, og derfor altid kommer for sent på arbejde. Hold dig til det der kendetegner din arbejdsindsats, men lad være med at lyve.

4. Forbered et par spørgsmål du selv vil stille.

Samtalen er, den mulighed du og virksomheden har for at afprøve, om I er et godt match. Brug derfor samtalen til at få svar på det, der er vigtigt for dig at vide. Det kan for eksempel handle om branchen generelt, om arbejdsopgaver, kulturen på arbejdspladsen eller udviklingsmuligheder i jobbet.

5. Tænk på dit kropssprog.

Du bliver ikke kun bedømt på det, der kommer ud af din mund. Dit kropssprog og din mimik sender nogle vigtige signaler.

6. Forbered dig på spørgsmål om løn.

Det kan være svært at tale om dine forventninger til løn, men du risikerer at blive spurgt om det allerede ved første samtale. Forbered dig ved at tjekke niveauet i branchen, og fortæl hvad dine forventninger til løn er på baggrund af de oplysninger.