6 gode råd om udseende og jobsøgning

Jobsøgendes udseende kan være et lidt tabubelagt emne, for hvem bestemmer egentlig, hvad der er god stil? Vi har alligevel valgt at kaste os ud i 6 gode råd om udseende og jobsøgning.

1. Vær ren og præsentabel

Du skal som minimum være nyvasket og præsentabel, når du dukker op til en jobsamtale. Det er individuelt, hvad vi opfatter som præsentabelt, men lange hår i næsen, krøllet tøj og huller i skoene er det i hvert fald ikke. Vi danner et førstehåndsindtryk af nye bekendtskaber i løbet af ca. 30 sekunder, og du står dårligt, hvis det første man tænker er: ”Han har vist ikke været i bad for nylig.” Det gælder ligegyldigt, hvilket job du søger. Renovationsmedarbejdere, dyrepassere og VVS-medarbejdere skal også fremstå som rene, selvom jobbet måske er ildelugtende.

2. Undersøg om virksomheden har en dresscode

Mange virksomheder har en eller anden form for dresscode. Den kan være meget restriktiv eller mere løs. Spørg til virksomhedens dresscode når du bliver indkaldt til samtale.

3. Research på virksomheden

Kender du nogen, der arbejder i virksomheden? Spørg dem om påklædningskultur. Hvis du ikke kender nogen i virksomheden, kan du prøve at ringe til virksomhedens hovednummer. Spørg receptionisten, sekretæren eller piccolinen hvordan folk ser ud på arbejdspladsen. Tjek hjemmesiden eller virksomhedens profil på Facebook eller LinkedIn for billeder af medarbejderne. Det kan alt sammen give dig et godt indtryk af, hvilket look du skal gå efter.

4. Spørg en ven

Det er ikke sikkert, at du selv er klar over, hvilke signaler dit udseende sender. Spørg en ven eller bekendt om det, og bed om at få et ærligt svar.

5. Pas på med sminke, duftevand, piercinger og lignende

Det er fint at bruge sminke, men hold det nedtonet. Det samme gælder parfume – du skal helst ikke give din kommende chef et allergisk anfald, fordi du har taget morgenbad i din yndlingsduft. Piercinger og tatoveringer er efterhånden et almindeligt syn, men på nogle arbejdspladser er det ikke tilladt at have synlige piercinger og tatoveringer. Dæk dem til for at være på den sikre side.

 6. Vær den bedste version af dig selv

Det sidste råd er måske det vigtigste. Du skal ikke gå til jobsamtale som en helt anden person end den du virkelig er, men du skal være den bedst mulige version af dig selv, når du prøver at lande et nyt job. Det er vigtigt, at du føler dig godt tilpas. Hvis du er vant til at gå i sneakers, jeans og t-shirts, vil det sandsynligvis være ubekvemt at være iført jakkesæt eller spadseredragt. Du risikerer at bruge din energi på det ubehagelige i situationen i stedet for at fokusere på samtalen. Du skal leve op til virksomhedens dresscode, men find en balance der gør, at du er behageligt til mode.

Ingen regler uden undtagelser

Ovenstående råd er givet med den gennemsnitlige danske virksomhed i tankerne, og der vil selvfølgelig være steder, hvor de ikke gælder. Skal du søge job i et trendy lille webbureau, er piercinger og sneakers måske fint, og skal du være kunderådgiver i en konservativ finansiel institution, er du måske nødt til at trække i spadseredragt eller jakkesæt.

Held og lykke med jobsøgningen.