20 måder at score jobbet på

#1

Indsigt til at passe ind

Foretag research og mød forberedt op til din jobsamtale

Før du tager af sted til din jobsamtale, er det en god idé at google den person, du skal til samtale hos. Du kan med kun få klik få en værdifuld viden.

Det kan virke lidt snagende at google en person, du måske aldrig har mødt, men i bund og grund handler det om, at du har en oprigtig interesse for jobbet og virksomheden. Du forbereder dig grundigt og indhenter viden om virksomheden, fordi du har et ønske om at gøre et godt indtryk til jobsamtalen.

Find forskellige artikler frem om virksomheden, og læs, hvad virksomheden skriver om sig selv på dens website. En god baggrundsviden om virksomheden og de arbejdsopgaver, der forventes, du skal udføre i dit nye job, er den bedste start på jobsamtalen.

 


#2

Google Adwords

Gør dig bemærket med Google Adwords


En amerikansk reklamemand var på jagt efter et nyt job. Han valgte at bruge Google Adwords i sin jobsøgningsstrategi. Først fandt han navnene på 6 ledere i reklamebureauer, han gerne ville ansættes i. Han tænkte, at alle nok googler sit eget navn en gang imellem. Derfor oprettede han en Google Adwords. Google Adwords er små reklamer, der vises på Googles søgemaskine, når der bliver søgt på bestemte søgeord. Reklamemanden satte sin Google Adwords til at blive vist først på Google, når en af de 6 virksomhedslederes navne blev brugt som søgeord i Googles søgemaskine. Med en Google Adwords, der indeholdt en præsentation og et link til sin blog, fik han altså kommunikeret, at han gerne ville arbejde hos disse virksomhedsledere og i deres virksomhed. Og strategien lykkedes. Han fik et job hos et af de reklamebureauer, han havde rettet sin Google Adwords mod.

Du kan skrive din emailadresse eller dit telefonnummer ind i din Google Adwords eller et link til din blog, hvis du har sådan en. Det er let at oprette en Google Adwords, og det koster under 100 kr. at komme i gang.
Start her:


#3

Vær kreativ

Søg jobbet på en måde, som ingen anden gør

En kreativ ansøgning kan være en unik mulighed for at gøre indtryk.
Se denne kreative gækkebrevs-ansøgning
eller
Se denne ansøgning i sneen

 


#4

Lign din chef

Udnyt lederens tendens til at ansætte folk, der ligner ham selv

Brug LinkedIn og Facebook til at tjekke din kommende arbejdsgiver inden jobsamtalen, så du ved lidt om, hvad I har til fælles og vil kunne tale om.

En jobcoach gik til over 100 samtaler og fik tilbudt alle jobbene. Han afslog gang på gang for at øve sin rutine. Hans hemmelighed var Rip, Rap og Rup-effekten. Rip, Rap og Rup-effekten går ud på, at man som udgangspunkt favoriserer personer, der minder om en selv — dvs. har samme køn og baggrund.

Derfor skal du til din jobsamtale lægge vægt på de områder, du har til fælles med arbejdsgiver. Det kan være børn, børns alder, jeres alder, hjemstavn, løb, vin, fodbold, mode osv.

 


#5

Vær imponerende klog

Slå benene væk under alle til jobsamtalen og få jobbet med din paratviden

En patologisk afdeling skulle have programmeret en ny database. En programmør lærte på 48 timer alle sygdomsenzymer udenad, inden han gik til jobsamtale i afdelingen. Det imponerede så meget, at han fik jobbet på stedet, uden at andre ansøgere blev kaldt til samtale.
 


#6

Kamæleon

Match din påklædning og din stil med den virksomhed, du skal til jobsamtale hos

Foretag et seriøst tøjvalg, der afspejler din kommende stilling og din arbejdsgivers forventninger. "First impressions last," siger man. Din tøjstil bør være tilpasset arbejdsgiveren og virksomhedskulturen. Hvis du fx har slips på, er mørkerøde slips associeret med magt og kan derfor i nogle miljøer få dig til at virke som et bedre match end andre ansøgere. I andre miljøer kan det have den modsatte effekt. Husk, at du ikke skal møde op i for fint tøj ift. stillingen og din nye arbejdsgiver.
 


#7

Et fast håndtryk

Dit håndtryk fortæller meget om dig, og det etablerer et forhold til den, du giver hånden

Det dur ikke, at du begynder din jobsamtale med et dårligt håndtryk, hvor den anden part har en følelse af at trykke en karklud i hånden.

Spred dine fingre inden håndtrykket og saml dem, når hænderne har mødt hinanden. Det sikrer, at begge får bedre fat.

Læs mere på
http://komiarbejde.dk/kropssprog-og-job/10-tricks-til-godt-handtryk/

 


#8

Send din sko

Det handler bare om at få en fod indenfor

Send din jobansøgning på en sko. Det gjorde en journalist, da han søgte job hos Århus Stiftstidende. Han skrev, at nu havde han fået den ene fod indenfor og manglede blot den anden. Den jobansøgning skaffede ham drømmejobbet.
 


#9

Spørge-Jørgen

Ring til virksomheden og stil det rigtige spørgsmål — det gør dig bemærket

Ring og stil et spørgsmål til den virksomhed, du søger job hos. Hvis dit spørgsmål er godt, vil du blive husket, når der skal indkaldes til jobsamtale. Forbered 2-3 gode og relevante spørgsmål. Det viser, at du er professionel, omhyggelig og interesseret i jobbet. En simpel søgning på Google kan give dig de informationer, du skal bruge til at signalere, at du synes, at fagområdet og jobopslaget er en god udfordring for dig.
 


#10

Jobansøgningen

Skriv din jobansøgning som en dialog mellem dig og din nye arbejdsgiver

Der er ingen, der bestemmer, hvordan din jobansøgning helt præcist skal udføres. Prøv at bryde med den klassiske måde at skrive en jobansøgning og skriv den i stedet som en dialog mellem dig og arbejdsgiveren.

Brug de vendinger i jobopslaget, der beskriver, hvad virksomheden søger, og skriv dem om til spørgsmål, som arbejdsgiveren stiller dig. Det kan fx være: "Vi leder efter en medarbejder, der kan tage ansvar og arbejde selvstændigt. Hvordan vil du gøre det ift. de arbejdsopgaver, stillingen indebærer?" I din jobansøgning skriver du 3-4 spørgsmål ned, du kunne forestille dig, virksomheden ville stille dig i en jobsamtale. Svar klart og konkret på spørgsmålene i din jobansøgning.


#11

Uopfordret ansøgning

Send en uopfordret ansøgning til den virksomhed, du gerne vil arbejde hos

En undersøgelse via karrieredrøm.dk viser, at ca. 12 % af alle jobs besættes via uopfordrede ansøgninger. Du har ikke noget at miste, og virksomheden venter ikke på at få en jobansøgning. Så her har du muligheden for at være kreativ og sende en anderledes jobansøgning, hvis du har mod på det. Send fx et tog i papmaché til DSB, en ansøgning bag på en gammel mobiltelefon til TDC eller ansøg på en anden, vovet måde. Hvem ved? Måske har du heldet med dig.
 


#12

Søg jobbet med det samme

Det er de første jobansøgninger, der læses først. Så skriv og send din ansøgning hurtigt af sted, når du ser jobannoncen på nettet

Som tommelfingerregel kan du regne med, at de 6 første jobansøgninger, der bliver læst, bliver husket. Du skal altså være vaks ved havelågen, når der kommer nye jobopslag. Vi råder dig til at sidde klar — evt. via en jobagent — så du, så snart jobbet bliver slået op, kan skrive og sende din ansøgning af sted. Tænk på, at arbejdsgiveren har brugt tid og energi på at lave en fin jobbeskrivelse og er spændt på at se de ansøgninger, der kommer. Men efter de 4-8 første begynder spændingen at ebbe ud, og resten af ansøgningerne bliver ikke læst med samme engagement.
 


#13

Sæt billede på

Pynt din jobansøgning med et vellignende og sobert profilfoto af dig selv

Det kan være en god idé at sætte et profilfoto på forsiden af dit CV. Når man sidder som arbejdsgiver og skal læse mange ansøgninger igennem, bruger man tit billederne til at skelne mellem de forskellige CV'er. Et profilfoto gør din ansøgning personlig. Det er også en fordel, når du bliver kaldt til jobsamtalen, at arbejdsgiver på forhånd ved, hvordan du ser ud.
 


#14

Brug de rigtige ord

Genbrug virksomhedens sprogbrug i din jobansøgning

Det er et gammelt salgstrick at gentage en potentiel kundes udfordringer med de samme ord, som kunden har brugt. Kunden kender til sin egen branche og ved en masse om egne behov. Derfor skal du være varsom med dine egne udlægninger på kundens hjemmebane.

I en jobansøgning virker det som regel godt at genbruge de vigtigste nøgleord fra jobannoncen, uden at det virker, som om du taler virksomheden efter munden. Ved at beskrive virksomhedens værdier og genbruge nøgleordene i din jobansøgning, fremstår du som både opmærksom og professionel.


#15

Løb en tur

Hvis du planlægger en løbetur langs det nordsjællandske whiskybælte, kan du lige så godt tage en stak uopfordrede jobansøgninger med dig

En mand fra København havde problemer med at få job. I sin fritid var han en flittig løber. En dag printede han en stak ansøgninger, og så tog han sin bil og sine løbesko med til Nordsjælland. Her parkerede han i et af de finere kvarterer og tog en 5 kilometer lang løbetur med 100 CV'er under armen. Han vidste, at der var relativt mange arbejdsgivere i området, så på løbeturen smed han CV'er i hver postkasse, han passerede. Han blev kaldt til flere samtaler efter den løbetur, og kort tid efter fik han et job.
 


#16

Avisbud

Nogle gange skal man være fræk som en slagterhund for at få det job, man drømmer om

En jobsøgende havde taget et midlertidigt job som avisbud. Han noterede sig alle steder, han delte dagbladet Børsen ud. Efter nogle dage opsøgte han de adresser på avisruten, som modtog Børsen. Han fortalte, at han var jobsøgende og derfor gerne ville have deres udgave af Børsen fra i går, så han kunne læse stillingsopslagene igennem. På den måde faldt han i snak med en række ældre damer, som stadig havde kontakt til erhvervslivet. En dag gav det pote, da en dame på 80 år forbarmede sig over den ærgerrige og flinke avisomdeler. Gennem hende fik han tilbudt et job i hendes mands familievirksomhed.
 


#17

Den uopfordrede ansøgning

Udvælg virksomheder med 5-50 ansatte, hvis du vil søge et job uopfordret

En jobsøgende arkitekt søgte både opfordret og uopfordret. En dag sendte hun uopfordret en jobansøgning til en mindre virksomhed. Virksomheden svarede hurtigt tilbage, at de netop havde åbnet op for endnu en stilling i virksomheden og akkurat søgte en arkitekt. De var så forundrede over tilfældet, at hun uden videre blev en forhåndsfavorit i ansøgerfeltet. En måned senere fik hun jobbet.
 


#18

Netværk

Udbyg dit netværk med 1 link om dagen

1 link om dagen. Det skal være dit mantra som jobsøgende. I stedet for at sende familien af sted og sætte dig foran computeren i pyjamas og med morgenhår og sende ansøgninger i en uendelighed, så kom ud af din komfortzone og ud i det pulserende liv. 1 link om dagen handler om, at du som minimum skal snakke med 1 fra dit netværk hver dag. På den måde opsøger du hele tiden mulighederne for at få et nyt job.
 


#19

Vær normal

Sørg for ikke at virke for speciel, når du til en jobsamtale bliver spurgt om, hvad du laver i din fritid

Et eksperiment i TV2's dokumentarserie Menneskedyret viste, hvordan man får respekt og sympati i en gruppe, så alle andre i gruppen adopterer ens holdninger. En skuespiller blev instrueret til at sige bestemte ting. Lidt efter lidt begyndte alle om bordet at være enige med skuespilleren. Ideen var, at han skulle fortælle nogle meget lidt kontroversielle ting om sig selv: "Jeg nyder min weekend med lidt grillmad med familien og en solnedgang i haven med et glas rødvin i hånden. Derudover løber jeg lidt i ny og næ." På den måde blev han opfattet som troværdig, pålidelig, reel — ja, en flink fyr, der ikke var noget farligt ved. Som arbejdsgiver vil man gerne have en sympatisk og ufarlig person ansat. En person, som ikke er på krigsstien eller lever et liv, der ikke er foreneligt med jobbet. Brug denne teknik, når du skal fortælle om din fritid til jobsamtalen.
 


#20

Ydmyghed betaler sig

Enhver arbejdsgiver leder efter en ny medarbejder, som har selvtillid, men samtidig udviser ydmyghed omkring sig selv og sit arbejde

Derfor bør du udvise respekt og lytte interesseret, når du er til jobsamtalen. Det kan være en fordel, at udvise fleksibilitet i forhold til de arbejdsopgaver du får tildelt uanset sværhedsgrad, da dette vil få dig til at fremstå troværdig og ydmyg.

Som arbejdsgiver vil man ikke være tilbøjelig til at ansætte en person, som kun vil arbejde indenfor et snævert område og som føler sig for fin til at påtage andre ad hoc opgaver end lige kerneopgaverne.

Når jobsamtalen er færdig, er det en god idé, at takke for den tid arbejdsgiveren tog og eventuelt sende en opfølgende mail til virksomheden for, at udvise engagement.

 

Kilde: http://www.ofir.dk/Jobguide/20-maader-at-score-jobbet-paa.aspx

5 gode råd til at skille dig ud som jobsøgende

Læs de gode råd HER

Deltag på vores LinkedIn 1:1 Workshop og få en skarp og søgbar LinkedIn profil

Læs mere HER