10 spørgsmål: Det bliver du spurgt om til jobsamtalen

Har du svært ved at finde hoved og hale i det, du skal sige til en jobsamtale, så er der god hjælp at hente her.

Det er nemlig ofte mange af de samme spørgsmål, du bliver udsat for, og det giver dig god mulighed for at forberede dig grundigt hjemmefra.

Når du kommer ind til en samtale vil intervieweren være velforberedt. Derfor er det et stort plus, hvis du også er det, og på forhånd har tænkt over dine svar.

Især er det vigtigt at du gør dig klart, hvad du kan gøre for virksomheden, og hvorfor de skal vælge netop dig. Det skriver branchesitet kommunikationsforum.dk.

Her er 10 spørgsmål som du med stor sandsynlighed kan blive stillet til en jobsamtale.

1. Fortæl os om dig selv!

Her er et åbningsspørgsmål, som ikke må ende ud i en lang tale fra dig. Hold dit svar til maks. to minutter. Kom omkring uddannelse, karriere og seneste erfaring i din karriere. Hold dig til det positive og målrettede. Nævn ikke hullerne i dit CV, dine udfald og dertil hørende undskyldninger.

2. Hvor meget kender du til virksomheden?

Du skal kunne tale med om produkter, serviceydelser, indtægter, image, mål, problemer, virksomhedsfilosofi, ledelsesstil og historie. Men overdyng ikke din interviewer med viden. Giv dit svar et positivt anslag. Sig ikke: "Jeg har hørt, at I har problemer, og derfor tænkte jeg at ...".

Fortæl i stedet, hvad du finder spændende ved virksomheden, og hvad der fangede din interesse ved den.

3. Hvorfor vil du arbejde for os?

Det kedelige svar på dette spørgsmål vil være: "Fordi jeg synes branchen er spændende". Det gode svar kommer, hvis du har gjort dit hjemmearbejde, så du fokusere på virksomhedens behov. Du kunne for eksempel sige, at virksomheden involverer sig i ting, som du kunne tænke dig at arbejde med, og at den gør det på en måde, som særligt interesserer dig.

4. Hvad kan du gøre for os, som andre ikke kan?

Her må du gerne rose dig selv. Fortæl om, hvordan og hvilke ting du har fået gennemført. Sig, at dine evner og interesser kombineret med din erfaring og dine resultater gør dig værdifuld. Hvis du vil vinde, så fremstil dig som en vinder!

5. Hvad lægger du vægt på i et job?

Centrer dit svar omkring mulighederne i virksomheden. Tal om din vilje til at gøre et godt stykke arbejde og om at blive anerkendt for det. Svaret skal dreje sig om, hvad du kan gøre for virksomheden, og ikke hvad den kan gøre for dig. Med dette spørgsmål vil de gerne høre, hvordan du kan gøre virksomhedens liv lettere.

6. Hvor længe regner du med at blive hos os?

Sig at du er interesseret i en karriere i virksomheden, men indrøm at det vil kræve at du fortsat føler dig udfordret og får gode udviklingsmuligheder. Det er fair, og du virker som om, du kender dit eget værd.

7. For lederstillinger: Har du nogensinde været nødt til at fyre medarbejdere? Og hvordan håndterede du situationen?

Indrøm at situationen ikke var nem, men sig at det faldt godt ud for begge parter. Vis at du ligesom alle andre ikke holder af ubehagelige opgaver, men at du kan løse dem effektivt og humant.

8. Hvilke vigtige tendenser ser du i branchen?

Vær forberedt med to eller tre trends som viser din indsigt i branchen. Du kunne overveje teknologiske udfordringer og muligheder, eller fx økonomiske og konkurrencemæssige forhold.

9. Hvorfor forlader du dit nuværende job?

Kom hurtigt til pointen, og vær så ærlig uden at skade dig selv. Hvis du blev fyret, så sig det. Ellers indiker, at det var din egen beslutning. Nævn aldrig personlige konflikter. Husk at dine referencer kan tjekkes, så opfind ikke historier.

10. Hvad er dine dårlige sider?

Sig noget som er positivt forklædt som noget negativt (ledelsesjob: jeg skal blive bedre til at uddelegere = jeg er i kontrol ), eller noget meget alment som alle kan være enige om. "Jeg stiller meget store krav til mig selv" - er fx et tilgiveligt problem. Sig aldrig sandheden her.

Af Morten Engelschmidt